ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Η Αντωνία Ζάρπα μαγειρεύει αγκινάρες γεμιστές με σπανάκι

zarpa

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 20΄ / Χρόνος: 40΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα η σεφ Αντωνία Ζάρπα μαγειρεύει αγκινάρες γεμιστές με σπανάκι.

* Η Αντωνία Ζάρπα είναι η μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Θαλασσάκι στην Τήνο.

Υλικά

Για το σπανάκι

  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε φέτες
  • 60 γρ. αρακάς
  • 60 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι

Για τις αγκινάρες

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Διαδικασία

Σπανάκι: Αχνίζουμε το σπανάκι σε κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι, μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον αρακά και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και να σωθούν τα υγρά του.  Το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε ελάχιστα να κρυώσει και προσθέτουμε την φέτα και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.

Αγκινάρες: Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και τον χυμό από το λεμόνι. Μόλις καθαρίσουμε και κόψουμε τις αγκινάρες τις βάζουμε μέσα στο μπολ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις αγκινάρες και τα καρότα για 5-6  λεπτά  ή μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Έτσι ενισχύουμε τη γεύση και ψήνονται όσο χρειάζεται και οι αγκινάρες. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Το λάδι του τηγανιού δεν το πετάμε.

Σε ένα μικρό ταψί που να τις χωράει ακριβώς σε μια στρώση, τοποθετούμε τις αγκινάρες με την καρδιά τους να κοιτά προς τα πάνω. Ανάμεσα βάζουμε τα καρότα. Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το σπανάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 220°C.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε και το λάδι που έχει περισσέψει από το τηγάνι.

Στο ποτήρι μας: Μια ξανθιά μπίρα lager, pilsner ή IPA, ούζο, ξηρά αφρώδη.