ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

O Αντώνης Ψάλτης μαγειρεύει φασόλια στη γάστρα με λαχανικά

psaltisfasoliagastra

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4-5 μερίδες / Προετοιμασία: 20΄+1 βράδυ αναμονή / Χρόνος: 2 ώρες+30΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Αντώνης Ψάλτης μαγειρεύει φασόλια στη γάστρα με λαχανικά.

* Ο Αντώνης Ψάλτης είναι ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Ήταν ένα μικρό καράβι" στην Τήνο.

Υλικά

  • 350 γρ. ξερά φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 100 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε κυβάκια
  • 100 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες, ξεσποριασμένες και ξεφλουδισμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 70 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)

Διαδικασία

Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε άφθονο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν για αργότερα.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά, εκτός από την ντομάτα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα.

Όταν η ντομάτα βγάλει τα υγρά της, ενώνουμε τα λαχανικά με τα φασόλια στη γάστρα, συμπληρώνουμε λίγο από το νερό των φασολιών, προσθέτουμε δάφνη, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ (προαιρετικά) και ψήνουμε στους 180°C για 1 με 1 ½ ώρα περίπου.

Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε το άλλο μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και τον μαϊντανό.

Ταιριάζουν με παστά ψάρια, αλλαντικά, αλλά και με τρίμμα αυγοτάραχου.

Στο ποτήρι μας: Σκουρόχρωμα ελληνικά ροζέ, κόκκινες μπίρες, Merlot, Μανδηλαριά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr