Ο σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρης μαγειρεύει ελληνική καρμπονάρα με σκιουφιχτά, απάκι και γραβιέρα Κρήτης

Ο σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρης μαγειρεύει ελληνική καρμπονάρα με σκιουφιχτά, απάκι και γραβιέρα Κρήτης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 15΄/ Χρόνος: 30΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρης μαγειρεύει ελληνική καρμπονάρα με σκιουφιχτά, απάκι και γραβιέρα Κρήτης.

* Ο Δημήτρης Καρατζαφέρης είναι executive chef στο Κτήμα Παναγιωτόπουλου, και στα εστιατόρια Azur και Θετράκι στην Πάτρα.

Υλικά

  • 500 γρ. σκιουφιχτά ζυμαρικά
  • 150 γρ. απάκι, κομμένο σε κύβους
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κρόκοι αυγών
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βράζουμε τα σκιουφιχτά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 400 ml από το νερό του βρασίματος που θα μας χρησιμεύσει μετά. Δεν κρυώνουμε τα σκιουφιχτά.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το απάκι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα το νερό του βρασίματος των ζυμαρικών, αφήνουμε να πάρει μια βράση, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη. Γυρνάμε το απάκι πάλι στο τηγάνι μας.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη γραβιέρα και το βούτυρο. Βάζουμε μέσα στο μπολ και το νερό που είχαμε σουρώσει προηγουμένως.

Με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ χτυπάμε καλά το μείγμα των αυγών να γίνει μια κρέμα. Η υφή θα είναι σαν ένα αυγολέμονο.

Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο τηγάνι που έχουμε το απάκι και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας και τα βρασμένα σκιουφιχτά και αλατοπίπερο.

Στην αρχή θα είναι πολύ ρευστή η σάλτσα μας, όμως αν αφήσουμε για 5 λεπτά μαζί με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε συχνά θα δέσει σιγά σιγά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη γραβιέρα Κρήτης.

Στο ποτήρι μας: Chardonnay και Σαββατιανά από βαρέλι, Chianti Classico, ερυθρά κρητικά Αρχάνες, κι επίσης Γουμένισσες και Ραψάνες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή