Το φρούτο των διακοπών μας στον «Γαστρονόμο», σήμερα με την «Κ»

Το φρούτο των διακοπών μας στον «Γαστρονόμο», σήμερα με την «Κ»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυχεροί οι έχοντες συκιές στην αυλή τους αλλά κι όλοι εμείς που τις βρίσκουμε στο διάβα μας για την παραλία και κλέβουμε ένα-δύο σύκα για τον δρόμο, πολύτιμα δώρα του Αυγούστου…

Αυτό τον μήνα θα γνωρίσουμε καλύτερα το πεντάγλυκο αυτό φρούτο που διατηρείται φρέσκο μόνο για 3-4 μέρες και αποξηραίνεται παραδοσιακά, δια της λιαστής μεθόδου, ή μεταποιείται με ένα σωρό ευφάνταστους τρόπους ανά την Ελλάδα, σε παστελαριές και συκόπαστα, συκομαΐδες και γλυκά. 

Θα μάθουμε τους συμβολισμούς του καλοκαιρινού αυτού φρούτου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θα δούμε πώς απεικονίζεται στην τέχνη μεγάλων ζωγράφων αλλά και πώς μεταμορφώνεται στα χέρια σπουδαίων σεφ.

Το φρούτο των διακοπών μας στον «Γαστρονόμο», σήμερα με την «Κ»-1

Με τη βοήθειά τους θα το μετατρέψουμε κι εμείς σε μαρμελάδες, λικέρ και γλυκό του κουταλιού για να το απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα. Θα ετοιμάσουμε τολμηρούς συκομεζέδες για τα καλοκαιρινά μας τραταρίσματα, με μαστέλο αλλά και με προσούτο και ανθότυρο, ενώ θα το εντάξουμε και στο πρωινό μας μέσα από τις αγαπημένες τηγανίτες.

Η έκπληξη για το τέλος: μια πρωτότυπη σαλάτα με αυγοτάραχο για εκλεκτούς ουρανίσκους.

Γιατί, όπως θα έλεγε και ο Paul Valery, «μπορείτε να μου στερήσετε οτιδήποτε εκτός από τον καφέ, τα τσιγάρα και τα σύκα!»

Το φρούτο των διακοπών μας στον «Γαστρονόμο», σήμερα με την «Κ»-2

Ο «Γαστρονόμος» κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 15/08 με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή