ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Ντόνατς – μπουκίτσες, γεμιστά με σάλτσα καραμέλας

gastronomos-ntonats-amp-8211-mpoykitses-gemista-me-saltsa-karamelas-561532603

Συνταγή: Αντωνία Κατή

30′ προετοιμασία

20′ τηγάνισμα

2 ώρες και 20′ αναμονή

Σύνολο: 3 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 10

500 γρ. (4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον

1 φακελάκι (7-8 γρ.) μαγιά ξηρή

240 ml (1 + 1/4 της κούπας) γάλα φρέσκο, χλιαρό

1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη

2 αυγά + 2 κρόκοι αυγών

100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπρίκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

250 γρ. (1 + 1/4 της κούπας) σάλτσα καραμέλα, του εμπορίου (βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ) ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά μαζί με 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι σε λίγο από το χλιαρό γάλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά, τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή, που λίγο θα κολλάει στα χέρια μας.

Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ και αδειάζουμε τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη. Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Κόβουμε τη ζύμη με κουπάτ ή με ένα ποτήρι, διαμέτρου 4-6 εκ. (ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα ντόνατς). Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα ντόνατς (σε δόσεις) στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.

Με τη μύτη ενός μαχαιριού τρυπάμε τα ντόνατς. Βάζουμε την καραμέλα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και τα γεμίζουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.