ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ξινόμαυρο: η πιο αυθάδης ελληνική ποικιλία και σε όποιον αρέσει

1η Νοεμβρίου ημέρα του Ξινόμαυρου! Μα ποιος γιορτάζει το Ξινόμαυρο; Το υπεροπτικό, αυθάδες, άγριο και επιθετικό Ξινόμαυρο…

xinomayro-i-pio-aythadis-elliniki-poikilia-kai-se-opoion-aresei-561566599

1η Νοεμβρίου ημέρα του Ξινόμαυρου! Μα ποιος γιορτάζει το Ξινόμαυρο; Το υπεροπτικό, αυθάδες, άγριο και επιθετικό Ξινόμαυρο…

Όλοι εμείς που έτσι κι αλλιώς διαλέγουμε τους δύσκολους δρόμους και δεν κάνουμε εξαιρέσεις ούτε στα κρασιά μας. Όλοι εμείς που προσκυνήσαμε τα αμπελοτόπια της Νάουσας: τη Γάστρα, το Γιαννακοχώρι, τον Παλιοκαλιά, τη Στενήμαχο, τη Στράντζα, τόσο όμοια και τόσο διαφορετικά. Όλοι εμείς που περιπλανηθήκαμε στην περιοχή των Λιμνών από τα Αμπέλια έως το Ντρούμο, στις όχθες της Βεγορίτιδας ανακαλύπτοντας τις ομοιότητες και αξιολογώντας τις διαφορές.

Απαιτητικό και σοφιστικέ

Το Ξινόμαυρο απαιτεί πίστη και αφοσίωση τόσο από από αυτούς που το καλλιεργούν και το οινοποιούν όσο και από αυτούς που το διακονούν στα ποτήρια τους. Γιατί δίνει κρασιά σοφιστικέ και δυναμικά, που μέχρι να σε αποπλανήσουν στις αρωματικές τους ατραπούς θέλουν πρώτα να σε παιδέψουν με την οξύτητα και τις ανυπότακτες τανίνες που θα σε τρομάξουν. Εκεί ακριβώς είναι που δεν πρέπει να υποχωρήσεις γιατί έχασες το παιχνίδι αν στραφείς σε πιο φιλικές και ξεμυαλίστρες ποικιλίες. Εκεί πρέπει να αντισταθείς και να δώσεις στο Ξινόμαυρο τον χρόνο του -όπως πρέπει σε κάθε σοβαρή σχέση-, να γυρίσεις και να ξαναγυρίσεις, να το αφήσεις να σε κερδίσει και να σου ανοιχτεί. Τότε θα αποκαλυφθούν τα αρώματα τα πολύπλοκα και ασυνήθιστα! Θα αντιληφθείς ότι το άρωμα της ντομάτας είναι γοητευτικό, ανακατεμένο με αυτό του ώριμου δαμάσκηνου, της ελιάς και λίγη πράσινη πιπεριά στην άκρη. Θα καταλάβεις ότι είναι ιδιαίτερα σέξι ο μεσαίος όγκος στο στόμα που σε παρασύρει χωρίς να σε μπουκώνει, με μια λεβεντιά που μοσχοβολάει Νάουσα. Κι από την άλλη σε ξαφνιάζει όταν κάνει μια πιρουέτα και γίνεται ροζέ στο Αμύνταιο -το μοναδικό ΠΟΠ ροζέ ελληνικό κρασί- και σε ξεμυαλίζει με αρώματα λουλουδιών και άγουρων φρούτων σε κοφτερές, νεανικές γουλιές με νεύρο και τσαχπινιά.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο