Σμυρνέικα κουλουράκια: Ίσως η καλύτερη συνταγή που έχουμε δοκιμάσει

Σμυρνέικα κουλουράκια: Ίσως η καλύτερη συνταγή που έχουμε δοκιμάσει

Μυρωδάτα και αφράτα, δεν πρέπει να λείπουν από τα πασχαλινά μας κεράσματα. Η τεχνική τους με καλά χτυπημένο βούτυρο τα κάνει απίθανα αφράτα και θρυπτά

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά, τα σμυρνέικα κουλουράκια είναι πλέον για πολλά νοικοκυριά αναπόσπαστο κομμάτι της λαμπριάτικης γαστρονομικής τους εθιμοτυπίας. Τα λέμε σμυρνέικα και θεωρούμε δεδομένη τη μικρασιατική καταγωγή τους. Οι Σμυρνιές τα λένε απλώς πασχαλινά κουλουράκια, αλλά στην Ελλάδα βαπτίστηκαν αμέσως σμυρνέικα, αφού έγιναν ευρέως γνωστά μετά το 1922, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που έφεραν μαζί τους με καμάρι και νοσταλγία τις συνταγές του τόπου τους.

Όπως μας εξηγεί η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στην Ελλάδα τα γλυκά, αφράτα ψωμιά τύπου κέικ ήταν σχεδόν άγνωστα. Το ίδιο και η ζάχαρη, είδος πολυτελείας που δεν είχε σχεδόν καμία χρήση στην ελληνική ζαχαροπλαστική, παρά μόνο ίσως ως γλυκαντικό σε ροφήματα και πάλι μόνο στις προνομιούχες κοινωνικές τάξεις. Οι οικείες γλυκαντικές ουσίες ήταν το μέλι και το πετιμέζι.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο 

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή