Γαλακτομπούρεκο: 11 συνταγές για να τρώμε όλο τον χρόνο

Γαλακτομπούρεκο: 11 συνταγές για να τρώμε όλο τον χρόνο

Το κλασικό με σιμιγδάλι ή του Παρλιάρου με κρεμ πατισερί; Με φύλλο κρούστας ή με κανταΐφι; Με σιρόπι ή άνευ, σαν μπουγάτσα;

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φύλλο τραγανό και αέρινο που ρουφάει το σιρόπι και μελώνει, κι έπειτα πλημμυρίζει το στόμα σαν γλυκιά υπόσχεση. Κρέμα μαλακή, πυκνή, γαλατένια, πότε με νύξεις βανίλιας πότε με την ξινούτσικη δροσιά που αφήνει το ξύσμα των εσπεριδοειδών. Κι ένα σιρόπι δυνατό, ντούρο, να περιχύνει το γλυκό και να απειλεί να διαλύσει την ευαίσθητη συμμαχία των υλικών. Όμως, όχι. Γίνεται κι αυτό συνένοχος. Διασπά τις στρώσεις των φύλλων και αγκαλιάζει την κρέμα για να της δώσει τη γλύκα που έχει ανάγκη. Αυτό είναι το γαλακτομπούρεκο: μια γλυκιά συνενοχή ανάμεσα στο φύλλο, την κρέμα και το σιρόπι.

Γλυκό αστικών καταβολών και αριστοκρατικής μενταλιτέ, περίτεχνο και δύσκολο, πρώτα φτιάχτηκε στα εργαστήρια των ζαχαροπλαστείων κι έπειτα μπήκε στις κουζίνες των σπιτιών. Μην κοιτάτε τώρα, που έχουμε στη διάθεσή μας έτοιμο φύλλο. Την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τέτοιες ευκολίες δεν υπήρχαν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή