Πού πίνουμε ωραίο κρύο καφέ στην Αθήνα

Πού πίνουμε ωραίο κρύο καφέ στην Αθήνα

Το πρωί, το μεσημέρι με την κάψα, το απογευματάκι, πάντα είναι ώρα για έναν καλοφτιαγμένο, αρωματικό κρύο καφέ. Είναι από αυτά τα μικρά που μας φτιάχνουν τη μέρα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουμε και λέμε, freddo espresso και cappuccino, κρύος καφές φίλτρου, είτε cold brew είτε iced brew, με εκχύλιση σε παγάκια, flat white σε κρύα εκδοχή, σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι, στη βάση του οποίου μπαίνει το γάλα και από πάνω ο καφές… Είναι πολλές οι κρύες παρασκευές ανάμεσα στις οποίες έχει κανείς να διαλέξει κι ακόμη περισσότεροι οι καφέδες, με ποικίλα αρωματικά και γευστικά προφίλ, που προτείνουν έμπειροι baristi σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Όποτε χρειάζεσαι ένα μικρό φρενάρισμα ανάμεσα στα καθημερινά δρομολόγια, μια σύντομη στάση στα πιτς για ένα γρήγορο εσωτερικό ρεκτιφιέ, για ένα σκιερό καφέ θα κάτσεις. Σε ένα café θα τα πεις με τους φίλους μετά τη δουλειά ή το πιο ράθυμο Σαββατοκύριακο. Και με γρήγορους ρυθμούς σε μια πιεσμένη μέρα, και με αργούς σε μια πιο άνετη, θες αυτός ο καφές να είναι καλός. Σ’ αυτά τα στέκια, παλιά και πιο καινούργια, που κινούνται καθένα με το δικό του στιλ στο τερέν του ποιοτικού καφέ κι έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις και αλμυρές ή γλυκές προτάσεις για φαγητό, το καλοκαίρι κυλάει αρωματικό και δροσερό.

Taf Coffee, κλασικό ραντεβού για ποιοτικό καφέ

Εδώ ψυλλιαστήκαμε πόσο ανεξάντλητο είναι το πεδίο του καφέ. Από τους πρώτους διδάξαντες του specialty coffee στη χώρα μας, έκανε τη διαφορά συνάπτοντας απευθείας σχέσεις με μικρές φάρμες σε διάφορες χώρες και δίνοντας μεγάλη προσοχή σε κάθε στάδιο της διαδρομής από τον πράσινο κόκκο μέχρι το φλιτζάνι. Με άρτια εκπαιδευμένους baristi και μεγάλο πορτφόλιο επιλογών, το café στην Εμμανουήλ Μπενάκη, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία του Γιάννη Ταλούμη, είναι κλασική αξία για όσους θέλουν αυτή την ιδιαίτερη γουλιά – πέρα από τα κλασικά τους χαρμάνια (Pianeta, Competition και Rosebud) εδώ θα βρείτε και αρκετούς single estate, αλλά και τους πιο ιδιαίτερους καφέδες της περιορισμένης κυκλοφορίας σειράς (μικρές παραγωγές, καφέδες με καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας, κάποιους από δημοπρασίες). Στα τραπέζια του μέσα ή στο πεζοδρόμιο, πέρα από έναν ωραίο espresso και cappuccino freddo ή έναν πλούσιο κρύο latte, αξίζει να δοκιμάσετε και τον iced brew, που έρχεται σε ένα όμορφο μαύρο μπουκαλάκι. Φτιάχνεται με καφέ Hariti από την Αιθιοπία κι έχει αρώματα σοκολάτας και περγαμόντο και γλυκιά οξύτητα. Είναι ωραίο σκέτο ή με πάγο, μπορείτε όμως, αν θέλετε κάτι διαφορετικό, να το ζητήσετε και με φλούδα πορτοκαλιού και τόνικ.

Εμμ. Μπενάκη 7-9, Αθήνα, Τ/210-38.00.014. Δευτέρα-Σάββατο 7.00-19.00. Κυριακή κλειστά.

Στην αυλή του The Underdog για καφέ και brunch

Στο νεοκλασικό της Ηρακλειδών τώρα το καλοκαίρι κάποιοι κάθονται και στην όμορφη βιομηχανική σάλα, οι πιο πολλοί όμως πολλοί πάνε γραμμή για την σκεπασμένη με ένα ανάλαφρο δίχτυ σκίασης αυλή στο βάθος, που εδώ και λίγο καιρό έχει αλλάξει look. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η φιλοσοφία του Τάσου Δεληχρήστου και της ομάδα του, που διευρύνουν συνεχώς τη γκάμα τους με ιδιαίτερους καφέδες. Για espresso freddo/cappuccino και παγωμένο latte έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 7-8 διαφορετικές προελεύσεις (Βραζιλία, Κολομβία, Παναμά, Κένυα, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα κ.ά), ενώ στο εξαιρετικό cold brew τους, μια Αιθιοπία με νότες φράουλας, τροπικών φρούτων και γιασεμιού, ετοιμάζονται να προσθέσουν και μια δεύτερη επιλογή, μια Gesha με νότες μάνγκο, Μοσχάτου και ανανά. Αν θέλεις κάτι δροσιστικό και διαφορετικό, μπορείς να πάρεις και espresso tonic. Εγώ εδώ το πρωτοήπια. Τον καφέ και το tonic τα φέρνουν χωριστά για να φέρεις τη μίξη στα μέτρα σου. Μια που εδώ και λίγο καιρό έχουν ανανεώσει το brunch τους, πλουτίζοντας και τις vegetarian και vegan επιλογές, στο μενού θα βρείς πολλά και διάφορα, γιαούρτι με φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, σοκολάτα και πολλά ακόμη, παρασκευές αυγών, σαλάτες, μπέργκερ και σάντουιτς, καθώς επίσης κι αρκετές γλυκές προτάσεις. Η βουτυράτη, προζυμένια babka τους με λιωμένη σοκολάτα είναι πάντα εκεί, γλυκιά, μια ιδέα αλμυρή κι ανεπαίσθητα ξινούτσικη μαζί, υπάρχει όμως και μια σχετικά καινούργια πανακότα με espresso. Δικό τους, εννοείται.

Ηρακλειδών 8, Θησείο,  Τ/213-03.65.393. Καθημερινά 7.30-18.00

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή