Buna Tetu: Η εμπειρία του αιθιοπικού καφέ

Buna Tetu: Η εμπειρία του αιθιοπικού καφέ

Κορυφαίες ποικιλίες καφέ από την Αιθιοπία και όχι μόνο, έθνικ μερακλίδικες νοστιμιές, τζαζ μουσική, ωραία ποτά και γλυκά. Το Buna Tetu στην Πετρούπολη είναι το νέο μας στέκι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου έναν μήνα σε μια μάλλον αναπάντεχη γειτονιά της Αθήνας, την Πετρούπολη. Το Buna Tetu είναι ένα conceptual coffee bar που έχει αφιερωθεί στην τελετουργία του καφέ, του αιθιοπικού συγκεκριμένα, χωρίς να κρύβει και τις πολυπολιτισμικές του προτιμήσεις. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή, το Buna Tetu γεννήθηκε από την ομάδα του πρώην Add, με επικεφαλής τον Νίκο Δέδε και τους σταθερούς του συνεργάτες, αλλά με μια ολοκαίνουργια και πλήρως διαφορετική ματιά σε στιλ, διαμόρφωση και διακόσμηση. Κυρίως, όμως, με εντελώς νέο περιεχόμενο.

Ο Νίκος ήθελε τα μικρά, διακριτά στοιχεία του μαγαζιού να σχετίζονται με την αφρικανική κουλτούρα, από τον καφέ μέχρι τη μουσική, τα πιάτα και τη διακόσμηση. Τα χρωματιστά μοτίβα στους καταλόγους φαγητών και ποτών είναι αυθεντικά διακοσμητικά στοιχεία από αγροτικά σπίτια της Αιθιοπίας. Τα υλικά του μαγαζιού, το ξύλο, οι γήινοι τόνοι, η μεγάλη τζαμαρία που αφήνει το φως να λούζει τον χώρο και η ξύλινη αφρικανική μάσκα τοτέμ, σε λιτή διάταξη και με την υπογραφή των Saint of Athens, όλα έχουν το άρωμα της ηπείρου που για τον Νίκο αποτελεί αέναη έμπνευση. «Η Αφρική έχει εξαίρετες, premium ποικιλίες καφέ, ιδιαίτερα η Αιθιοπία, η Ουγκάντα και η Κένυα», εξηγεί. «Εμείς σερβίρουμε αποκλειστικά μονοποικιλιακούς και τους ανανεώνουμε συχνά». Ο καφές που σερβίρει τώρα είναι ο αιθιοπικός Guji Grade 1, που περνάει πρώτα για ψήσιμο από τον επί χρόνια συνεργάτη του, τον Γιώργο Σπίνο, φημισμένο ψήστη του καφέ στην Καλαμάτα, και έπειτα φτάνει στο Buna Tetu, όπου τον αναλαμβάνει η έμπειρη barista Νάνσυ Καραμπάγια. «Το επίκεντρό μας είναι η Αιθιοπία, αλλά επιλέγουμε και ποικιλίες άλλων αφρικανικών χωρών», λέει ο Νίκος. «Το ψήσιμο εξαρτάται από την ποικιλία: άλλες φορές ελαφρύτερο, άλλες φορές πιο έντονο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να δώσουμε. Το καλό είναι ότι ο κόσμος που έρχεται στο Buna Tetu έρχεται για να μάθει. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ένα βήμα μπροστά για να τους “εκπαιδεύσουμε”. Να μάθουν, λόγου χάρη, να ξεχωρίζουν την ποιότητα όχι πάντα βάσει τιμής. Εκεί δίνουμε το βάρος μας».

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή