Η ηθική της διατροφής: Από τους ανθρωποφάγους στα χταπόδια

Η ηθική της διατροφής: Από τους ανθρωποφάγους στα χταπόδια

Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για το αν πρέπει να τρώμε τα χταπόδια. Τελικά η ηθική της διατροφής είναι πολύ παράξενη υπόθεση…

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφημερίδα Cincinnati Enquirer δημοσίευσε στις 17 Νοεμβρίου του 1873 ένα άρθρο του συντάκτη της Λευκάδιου Χερν με τίτλο «Οι Άγγλοι και οι Ανθρωποφάγοι». Σε αυτό ο περίφημος Ελληνο-Ιρλανδός συγγραφέας, σχολιάζει τις προσπάθειες των ιεραποστόλων να εκπολιτίσουν τους ανθρωποφάγους των νησιών Φίτζι. «Ακόμη και εάν το δει κανείς ψύχραιμα, οι κάτοικοι των νησιών Φίτζι είναι πολύ αηδιαστικοί, παρά τις τολμηρές προσπάθειες των ιεραποστόλων, πολλοί εκ των οποίων πλήρωσαν την ηρωική τους αλαζονεία με τη μετατροπή τους σε διάφορα πιάτα ποικίλων γεύσεων. Κατά τα φαινόμενα ο χριστιανισμός δεν έκανε μεγάλη εντύπωση στην καρδιά του κανίβαλου». Εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις εκατόν πενήντα χρόνια πριν το ζητούμενο ήταν να πεισθούν ορισμένοι συνάνθρωποί μας να σταματήσουν να τρώνε ο ένας τον άλλον (στην τοπική γλώσσα ο προς βρώση άνθρωπος λεγόταν «μακρύ γουρούνι»), η πρόσφατη δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον πρέπει να τρώμε χταπόδια συνιστά τεράστια πρόοδο.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή