Κωστάκη! Φάε, παιδί μου, το κασκαβάλι σου!

Κωστάκη! Φάε, παιδί μου, το κασκαβάλι σου!

Αυτά τα τυριά πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, είναι ελληνικά, από αξιόλογους παραγωγούς, και είναι αυτά που θέλουμε να μάθουν να τρώνε τα παιδιά μας αντί για γκούντα, ένταμ και έμενταλ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν πήρα το ρίσκο να δώσω για πρώτη φορά στον τρίχρονο γιο μου βαρελίσια φέτα λουσμένη στο ελαιόλαδο και με μπόλικη ρίγανη, περίμενα να σπρώξει το πιάτο από μπροστά του με φανερή ενόχληση από την αψάδα και τη σπιρτάδα της. Έκανα λάθος: την κατευχαριστήθηκε, έγλειψε και το πιάτο, κι έκτοτε, πάνε πάνω από είκοσι χρόνια, οι βαρελίσιες φέτες είναι η αδυναμία του – όσο πιο πικάντικες τόσο καλύτερα. Έτσι, ξεθάρρεψα και εντελώς ανέμελα, σε ένα παιδικό πάρτι που του έκανα, σέρβιρα πιτάκια και μεζεδάκια με ωραιότατη βαρελίσια φέτα Παρνασσού, για να εισπράξω άμεσα ένα μεγαλόπρεπο «μπλιαχ» από όλα τα πιτσιρίκια και βλέμματα αποδοκιμασίας από τους γονείς τους. Ξανά λάθος μου. Με τα παιδιά ποτέ δεν ξέρει κανείς. Η 10χρονη κόρη καλής μου φίλης πεθαίνει για «τυρί μούχλιο», το ροκφόρ δηλαδή, ο έφηβος αδελφός της τρώει μόνο ανθότυρο «γιατί δεν είναι τυρί, είναι κρέμα» και ένας φίλος του γιου μου, αν και από οικογένεια κτηνοτρόφων, απεχθάνεται τα κεφαλοτύρια γιατί «βρομάνε». Οι διαφημίσεις δείχνουν πάντα παιδάκια να γελάνε ευτυχισμένα σχεδόν αποκλειστικά με γκούντα, ένταμ και κασέρι, αλλά η καταδίκη σε μια τόσο μικρή γκάμα γευστικών συγκινήσεων είναι αμαρτία.

Πήραμε λοιπόν την απόφαση στο περιοδικό να μάθουμε τι προτιμούν τα παιδιά, τι απεχθάνονται και αν υπάρχει κάποιος κανόνας για το ποια είναι τα τυριά που συνήθως απευθύνονται σε παιδιά και με ποιο σκεπτικό. Έτσι, για τρεις ημέρες πήραμε σβάρνα τα πιο γνωστά σούπερ μάρκετ – οι πωλητές του πάγκου των τυριών στα γνωστότερα σούπερ μάρκετ ήταν μια εξαίρετη πηγή απίθανων πληροφοριών. Δοκιμάσαμε, ρωτήσαμε, συγκρίναμε απόψεις και γεύσεις και καταλήξαμε αρχικά στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν ξέρει καλύτερα ποια τυριά αρέσουν στα παιδιά από τα ίδια τα παιδιά. Ναι, υπάρχει ένας γενικός κανόνας ότι τα πολύ πικάντικα και πολύ αλμυρά δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθή στον παιδόκοσμο, τουλάχιστον μέχρι να μεγαλώσουν λιγάκι και να αρχίσουν να πειραματίζονται με γεύσεις και να αναζητούν ιδιαιτερότητες. Αλλά και αυτός ο κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του, που τον επιβεβαιώνουν.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή