Bread B.C.: Τι το ξεχωριστό έχει ο νέος φούρνος με το «αρχαϊκό» όνομα;

Bread B.C.: Τι το ξεχωριστό έχει ο νέος φούρνος με το «αρχαϊκό» όνομα;

Το Bread B.C., άλλος ένας φούρνος νέας γενιάς, προμηθεύει το Χαλάνδρι με ψωμί από φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, σάντουϊτς με λακωνική προπύρα, κρουασάν, ακόμα και κις με χόρτα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψωμί προ Χριστού ή αλλιώς Bread B.C. είναι το όνομα του καινούργιου φούρνου στο Χαλάνδρι που ήρθε να προστεθεί στην εκλεκτή παρέα των αθηναϊκών φούρνων νέας γενιάς οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ψωμί αλλιώς. Και εξηγούμαστε. Τα καρβέλια του Bread Β.C. γίνονται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης (από 16 έως 44 ώρες), χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, ενώ στις προθήκες του βρίσκουμε επίσης από προπύρα (είδος φοκάτσιας από τη Λακωνία), μέχρι κρουασάν και κις με μυρώνια και καυκαλήθρες.

Ένας σκηνοθέτης-ερασιτέχνης αρτοποιός είναι ο εμπνευστής του νέου φούρνου με το «αρχαϊκό» όνομα. Η εισαγωγή του στον κόσμο του ψωμιού έγινε τυχαία, όταν ο Περικλής Βούρθης έπεσε πάνω σε ένα άρθρο αναφορικά με τις συνθήκες της παγκόσμιας αρτοποιίας. «Εκείνο το άρθρο υποστήριζε σε γενικές γραμμές ότι το 99.9% των αρτοσκευασμάτων είναι διατροφικές βόμβες και ανέλυε τους λόγους που οδήγησαν στην ενοχοποίηση της γλουτένης. Πώς δηλαδή ένα αγαθό που κανονικά φτιάχνεται μόνο με νερό, αλεύρι και αλάτι έφτασε εκεί που έφτασε. Τι συνέβη και ξαφνικά γιατροί και διατροφολόγοι άρχισαν να συστήνουν στον κόσμο να μην τρώει ψωμί» αναφέρει ο ίδιος.

Το ένα άρθρο οδήγησε στο άλλο και από το διάβασμα ο Περικλής πέρασε γρήγορα στις δοκιμές. «Άρχισα να προσπαθώ να κάνω προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμασης μόνος μου. Μου πήρε μήνες ολόκληρους αλλά τα κατάφερα και όσο προσπαθούσα τόσο πιο πολύ μου άρεσε η διαδικασία και ήθελα να εξελιχθώ. Έφτιαχνα ψωμί με μανία, το μοίραζα σε φίλους και εισέπραττα ενθουσιασμό. Και πάντα κάποιο σχόλιο που είχε να κάνει με “τα παλιά”, με αναμνήσεις από περασμένες εποχές.» συνεχίζει. Με σκοπό να μοιραστεί καλό ψωμί με τον υπόλοιπο κόσμο αποφάσισε να φτιάξει το δικό του αρτοποιείο και κάπως έτσι προέκυψε το «Bread B.C».

Για τη δημιουργία του νέου του φούρνου στο Χαλάνδρι συνεργάστηκε με τον έμπειρο ζαχαροπλάστη και αρτοποιό Θανάση Σταμούδη, ο οποίος για περισσότερα από δέκα χρόνια υπήρξε ζαχαροπλάστης και βασικός αρτοποιός στη Σπονδή. Εκείνος έφερε μαζί του τα προζύμια του, ηλικίας 15-20 ετών, και την τεχνογνωσία του και παρέα ανέπτυξαν τις ιδέες τους για τα ψωμιά που ήθελαν να προσφέρουν στο κοινό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT