Μεγαλώνει συνεχώς, εξελίσσεται και πλέον έχει να παρουσιάσει ποικιλία επιλογών, από ταϊλανδέζικης επιρροής noodle bowls μέχρι σύνθετα πιάτα, που αναδεικνύουν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα της εποχής, όπως και τα τοπικά προϊόντα. Η vegetarian και vegan πλευρά της Αθήνας έχει καινούργια, νόστιμα και ευρηματικά πιάτα. Στα μαγαζιά που ακολουθούν τρώμε κάποια από τα αγαπημένα μας.
Magic Kitchen: Τούρκικο street food, αλλιώς
Στο μικρό, συνεργατικό φαγάδικο που άνοιξε πριν λίγους μήνες στη Θεμιστοκλέους ετοιμάζουν χορταστικό και οικονομικό, vegan φαγητό με επιρροές από το τούρκικο street food. Οι γκιουζλεμέδες -κάτι τεράστια «πιτάκια» με λεπτό, ελαφρώς τραγανό ζυμάρι- ψήνονται στο σάτσι. Εμείς επιλέγουμε τη γέμιση: καρυκευμένο πουρέ πατάτας, ψητά μανιτάρια, πρασινάδες εποχής, vegan τυρί ή κάποιο συνδυασμό των παραπάνω. Με χειροποίητο ψωμί φτιάχνουν και το tantuni, ένα ζουμερό σάντουιτς γεμιστό με κεμπάπ σόγιας με μπαχαρικά, πικάντικη ντοματοσαλάτα, μαϊντανό και χοντροκομμένο κρεμμύδι. Κάποια άλλα πιάτα, όπως το ταμπουλέ ή τα «dumplings» από πλιγούρι έχουν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης. Στα συν του μαγαζιού είναι και τα σπιτικά ροφήματα όπως η κομπούχα και το κεφίρ ιβίσκου. Γ.Π.
Θεμιστοκλέους 45, Εξάρχεια, Τ/210-38.05.290
Holy Llama: Κρουασάν, τσουρέκι ή grilled cheese;
Αρχικά άνοιξε το εργαστήριο με ένα μικρό σημείο πώλησης στη γειτονιά του Υμηττού. Μιλάμε για τον πρώτο εξ ολοκλήρου vegan φούρνο της πόλης που ξεφουρνίζει καθημερινά κρουασάν, μπριος, κράφιν, τσουρέκια και άλλες λιχουδιές βασισμένες αποκλειστικά σε υλικά φυτικής προέλευσης. Λίγο καιρό αργότερα το Holly Llama απέκτησε και δεύτερη βάση στο κέντρο της πόλης. Στο κατάστημα της Νίκης βρίσκουμε όλη την γκάμα των γλυκών και των φουρνιστών που έχουν την υπογραφή του ζαχαροπλάστη Αλέξ Παβλόβ, καφέ, smoothies αλλά και ολοκληρωμένες προτάσεις για brunch. Μας αρέσει η vegan εκδοχή του english breakfast (με tofu scramble, tempeh «bacon», ψητά ντοματίνια, αβοκάντο, ψητές baby πατάτες με θυμάρι, άγρια χόρτα και μανιτάρια σοτέ) και το grilled cheese με μανιτάρια, σπανάκι και δύο διαφορετικά plant based τυριά. Το french toast από τσουρέκι το σερβίρουν με καραμελωμένο ροδάκινο, γιαούρτι σόγιας με εκχύλισμα βανίλιας και τραγανό «μπισκότο» αμυγδάλου. Γ.Π.
Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.913 & Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, T/210-76.26.078 (μόνο για take away)
Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr