Η αυθεντική καρμπονάρα

Πήγαμε στη Ρώμη και μπήκαμε στις κουζίνες για να δούμε πώς φτιάχνεται η αυθεντική καρμπονάρα. Γιατί οι Ιταλοί την κάνουν αλλιώς

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή είναι η κλασική συνταγή καρμπονάρας της Ρώμης και πάνω κάτω έτσι την παρασκευάζουν στις περισσότερες τρατορίες όπου φάγαμε. Η διαδικασία σε εμάς μπορεί να φαίνεται κάπως δύσκολη, αλλά οι Ίταλοί έτσι φτιάχνουν όλες σχεδόν τις μακαρονάδες τους και είναι το μυστικό της επιτυχίας τους. Τι δηλαδή; Δεν βράζουν πρώτα τα μακαρόνια και χωριστά τη σάλτσα για να τα ενώσουν στο πιάτο, αλλά τραβούν τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα όσο είναι ακόμα αρκετά αλ ντέντε και τα ρίχνουν μέσα σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τη σάλτσα. Κι εκεί προσθέτουν λίγο από το νερό του βρασμού μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να γίνει σαν κρέμα.

Διαδικασία

  1. Για την καρμπονάρα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το γκουαντσιάλε. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι, το γκουαντσιάλε θα τηγανιστεί στο δικό του λίπος.
  2. Είναι έτοιμο μόλις το λίπος γίνει διάφανο και τα κομμάτια του γκουαντσιάλε γίνουν τραγανά.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
  4. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους, ώστε να «κρατάνε» αρκετά στο δόντι, να είναι δηλαδή αρκετά αλ ντέντε.
  5. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, προσθέτουμε 2 κουταλιές από το τριμμένο πεκορίνο και αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, γιατί μπορεί το πεκορίνο να είναι ήδη πολύ αλμυρό.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή