Ζυμώνεται με συμβολισμούς, πλάθεται με πίστη, ψήνεται όπως η παράδοση ορίζει, κόβεται βάσει τελετουργικού και μοιράζεται στην οικογένεια με την ευχή τα φετινά Χριστούγεννα να διαψεύσουν το «κάθε πέρυσι και καλύτερα».
Το χριστόψωμο είναι στην ελληνική παράδοση ένα εθιμικό ψωμί κατάφορτο με συμβολισμούς που σχετίζονται με την ευημερία των ανθρώπων. Αυτό έχει την πρώτη θέση και ξεχωρίζει ανάμεσα στα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα. Το φτιάχνουν παντού, όποια κι αν είναι η κατά τόπους συνήθεια – χοιρινό, γαλοπούλα ή κότα, κουραμπιέδες ή δίπλες.
Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.