Δεν μπορεί, όλο και κάπου θα έχετε πετύχει κάποιο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα παχουλό κέικ, κάτασπρο και αφράτο, που τρεμουλιάζει σαν ζελέ. Το λένε «γιαπωνέζικο cheesecake», και πραγματικά
η φινέτσα και η λεπτότητά του μόνο από μια χώρα με αδυναμία στις λεπτεπίλεπτες υφές θα μπορούσαν να μας έρχονται. Είναι κάτι ανάμεσα σε angel food cake, σουφλέ και μους και δεν θυμίζει το κλασικό, ψητό νεοϋορκέζικο ούτε τις γνωστές παραλλαγές του ψυγείου. Η υφή του είναι σχεδόν μπαμπακένια και σε αυτή χρωστά και την κοινή του ονομασία: «cotton cheesecake». Παρά το γεγονός ότι περιέχει τυρί, προϊόν εξωτικό για τους Ιάπωνες, κατάφερε να γίνει αποδεκτό σε ολόκληρη τη χώρα και να αποτελεί κλασικό σερβίρισμα σε café, ζαχαροπλαστεία και φούρνους, ενώ συχνά το περιλαμβάνουν και τα εστιατόρια στη λίστα των επιδορπίων τους. Εκτός όμως από την Ιαπωνία, το παράξενο αυτό κέικ κατέκτησε και όλο τον κόσμο.
Ντελικάτο σαν άνθος
Οι Ιάπωνες αγαπούν τις ντελικάτες υφές παντού, και η κουζίνα τους δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι λοιπόν, ενώ το δικό τους cheesecake είναι ένα γλυκό με βάση το κλασικό αμερικανικό, δηλαδή ανάμειξη ενός κρεμώδους τυριού με αυγά και γάλα ή κρέμα γάλακτος, οι Ιάπωνες ξεχώρισαν τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε μορφή μαρέγκας. Το μείγμα συνήθως ψήνεται σε μπεν μαρί φούρνου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα κέικ αφράτο, σχεδόν πουπουλένιο, διόλου στεγνό όμως.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο