Οι έξι λουκουμοποιοί της Σύρου μοιράζονται ένα βραβείο

Οι έξι λουκουμοποιοί της Σύρου μοιράζονται ένα βραβείο

Σε αυτά τα παλιά εργαστήρια της Σύρου το λουκούμι βράζει ακόμα σε χάλκινα καζάνια και οι συνταγές είναι ίδιες με αυτές που έφεραν μαζί τους Χιώτες και Μικρασιάτες πρόσφυγες

33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσια χρόνια ιστορίας έχει το ξακουστό συριανό λουκούμι, όσα και η Ερμούπολη, πρωτεύουσα της Σύρου, που ιδρύθηκε το 1822 με το προσφυγικό κύμα από Χιώτες, Κασιώτες και Ψαριανούς. Μαζί με τον πολιτισμό τους, οι πρόσφυγες, και κυρίως οι Χιώτες, έφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους στην τέχνη του λουκουμιού, εγκαθιδρύοντας στο νησί τις πρώτες λουκουμοποιίες. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το δεύτερο κύμα προσφύγων, καταγράφονται μέχρι το 1945 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων 128 ζαχαροπλάστες, στην πλειονότητά τους προσφυγικής καταγωγής, που παράγουν μεταξύ άλλων χαλβαδόπιτες και λουκούμια. Καινούργιοι μάστορες μαθητεύουν δίπλα στους παλιούς και η τέχνη εξαπλώνεται και γίνεται ταυτόσημη με το νησί.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT