Οι hot αφίξεις του 2023: Εστιατόρια που μόλις άνοιξαν – και όσα περιμένουμε

Οι hot αφίξεις του 2023: Εστιατόρια που μόλις άνοιξαν – και όσα περιμένουμε

Τα ενδιαφέροντα μαγαζιά που μόλις άνοιξαν και εκείνα που περιμένουμε με ανυπομονησία να κάνουν σύντομα πρεμιέρα.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού θα τρώμε φέτος; Τι μας φέρνει το 2023; Κρίνοντας από τα καινούργια εστιατορικά σενάρια που εμφανίστηκαν με το που μπήκε η νέα χρονιά και μας κέντρισαν την προσοχή κι αυτά που περιμένουμε είτε άμεσα είτε τους μήνες που ακολουθούν, η απάντηση είναι «πολλά». Και πολλών τύπων. Στην Αθήνα και αλλού.

Αυτά που μόλις άνοιξαν

Enkelt: Βόρειος αέρας στα βόρεια προάστια

Ο χώρος όπου βρίσκαμε το μπαρ «Σπίτι», στο Χαλάνδρι έχει εδώ και λίγες μέρες νέους ενοίκους. Ολόκληρη ομάδα για την ακρίβεια: πίσω από το Εnkelt, που πήρε τη θέση του, βρίσκονται οι Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας, Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, Γιώργος Τσουροπλής και Λευτέρης Χριστοφιλογιάννης. To όνομά του, το οποίο στα σουηδικά σημαίνει «απλό», δίνει μια πρώτη ιδέα για στιλ του νέου all-day καταστήματος, που αντλεί έμπνευση από την αισθητική και το modus vivendi των Σκανδιναβικών χωρών. Άσπρα-μαύρα στοιχεία και ξανθό ξύλο συνδυάζονται στο διακοσμημένο σε λιτές γραμμές περιβάλλον, ενώ και το μενού σταχυολογεί κάποια στοιχεία από τις κουζίνες του ευρωπαϊκού βορρά, συνδυάζοντας τα και με άλλα υλικά. Ο Πάνος Τσίκας (κάνει πολύ καλή δουλειά στο μυκονιάτικο Nōema, ενώ έχει περάσει και από το περίφημο δανέζικο Geranium), ο οποίος το επιμελείται, προτείνει πιάτα όπως καπνιστό λάχανο με πουρέ μαύρου σκόρδου, μαγιά, καρύδια και κάστανα, ψητό σκουμπρί με χόρτα, καραμελωμένο γιαούρτι και σος αγγουριού τουρσί, σνίτσελ με λαχανίδα, ψητό λευκό κρεμμύδι και σος μαύρου πιπεριού ή ένα μπέργκερ με μοσχάρι wagyu, τσένταρ, σος ταρτάρ, τραγανή πανσέτα και καπνιστή κέτσαπ με κράνμπερι – τσεκάρετε όμως και το μενού του πρωινού-brunch. Όσο για τη λίστα των κοκτέιλ, κινείται στο ρυθμό των κλασικών και των παραλλαγών τους και την υπογράφει ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος. Α.Σ.

Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, Τ/210-68.97.105

Monk’s Beard: Όλα στη φωτιά

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης, μετά το San Michali Food & Culture της Σύρου που συζητήθηκε, στήνει το πρώτο του εστιατόριο στην Αθήνα. Εδώ τα πάντα παίρνουν γεύση και χαρακτήρα από το άγγιγμα της φωτιάς: στον ξυλόφουρνο, την parrilla ή το καπνιστήριο. Η ομάδα του Monk’s Beard προτείνει πιάτα με ελληνικές καταβολές αλλά και λιβανέζικες επιρροές, εστιάζοντας στην ιδιοπαραγωγή: σπιτικά ψωμιά με προζύμι 60 ετών, χειροποίητα αλλαντικά και τυριά (καρίκι, κοπανιστή κ.α.). Από τα χαρακτηριστικά πιάτα του μενού που έχουν ετοιμάσει: οι αγκινάρες αλά πολίτα που ψήνονται σε ξυλόφουρνο και συνοδεύονται από κρέμα αγκινάρας με πίκλα καρότου και αρωματικά ή το βιολογικό κουνέλι από τη φάρμα Αλεξανδράκη στην Κρήτη που ψήνεται στο μαντέμι και σερβίρεται με ξίδι που παλαιώνουν οι ίδιοι και σεφταλιά από κουνέλι. Για τα κρύα έχουν και γίδα βραστή με τραχανά και πολλά αρωματικά και ένα ιδιαίτερο καπνιστό στοιχείο: katsuobushi από πρόβατο που αποξηραίνεται in house στη parrilla. Τη λίστα κρασιών θα υπογράψει ο Άρης Σκλαβενίτης ενώ pastry chef είναι ο Μανώλης Στήθος. Γ.Π.

Δίπλα 2, Νέος Κόσμος, T/210-95.88.266

Τanpopo: Ράμεν αλά Σωτήρης Κοντιζάς

Τη δική του εκδοχή του ράμεν, της ιαπωνικής σούπας της θαλπωρής, παρουσιάζει ο Σωτήρης Κοντιζάς με το Tanpopo – που είναι το φυτό ταραξάκος στα ιαπωνικά αλλά και ένα φιλμ (ως ramen western, κατά το spaghetti western, το ορίζουν οι δημιουργοί του) που οι λάτρεις των καλτ ταινιών πιθανολογώ ότι πολύ θα εκτιμήσουν. Ο καυτός ζωμός με τα νουντλς, που απαντάται σε πολλές παραλλαγές και διασκευές, αξιοποιώντας διάφορα υλικά, πρωταγωνιστεί μαζί με τα gyozas (ιαπωνικά ντάμπλιγνκ) σ’ αυτό το καινούργιο γευστικό σποτ απέναντι από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων, που μοιράζει τις θέσεις του μπροστά στην ανοικτή κουζίνα ακριβοδίκαια -μισές με κράτηση, μισές με σειρά προτεραιότητας. Α.Σ.

Αριστείδου 1, Αθήνα, Τ/210-70.00.252

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή