Τη συνταγή μας ετοίμασε η Άννα Παππά-Πάνου, μητέρα του φωτογράφου μας Μιχάλη. Μας υποδέχτηκε στο σπίτι της στην Κήρινθο, ψήνοντας τις χυλοπίτες στον ξυλόφουρνο της αυλής της. Η καταγωγή της κυρίας Άννας είναι από το Λιβίσι της Μικράς Ασίας.
Από εκεί ήρθε ο μυλωνάς πατέρας της μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά από ένα πέρασμα στη Ρόδο και στην Κοκκινιά εγκαταστάθηκε στην Εύβοια, όπου γνώρισε τη γυναίκα του, που καταγόταν από τη Λίμνη. Η εκδοχή για το μαντί που ετοίμασε η Άννα Παππά-Πάνου είναι ένα πιάτο φτωχικό μεν, αλλά πλούσιο σε γεύση, χορταστικό και, όπως λέει η ίδια, φτιαχνόταν σε μια εποχή όπου «και τις Κυριακές τρώγαμε φασολάδα, δεν υπήρχε πάντα κρέας. Αυτό ήταν ένα από τα καλά μας φαγητά. Όποιος το έχει δοκιμάσει του αρέσει, γιατί το ζυμάρι τραβάει τη μελωμένη φασολάδα κι είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Το φτιάχνουμε πολύ συχνά τη Σαρακοστή».
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για τις χυλοπίτες
- 700 γρ. αλεύρι σταρένιο κίτρινο, για ψωμί και ζύμες
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 4-5 κουτ. σούπας επιπλέον, για το ψήσιμο
- περίπου 280-300 ml νερό
Για τη φασολάδα
- 200 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/3 μάτσο σέλινο, χοντροκομμένα, χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα
- 1 σκελίδα σκόρδου, σε φέτες
- 1 φύλλο δάφνης 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτές
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο