Τα ωραία τυρογλυκά του Αιγαίου: μελόπιτες, τσιμπητά και μελιτίνια

Τα ωραία τυρογλυκά του Αιγαίου: μελόπιτες, τσιμπητά και μελιτίνια

Tα κρητικά λυχναράκια, τα μελιτίνια της Σαντορίνης, οι μελόπιτες της Μυκόνου και ένα σωρό άλλα γλυκίσματα αποθεώνουν τα τυριά της άνοιξης.

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν σε όλο το νότιο Αιγαίο αξιοποιούν τα φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά, πρόβεια και κατσικίσια, αλλά και αγελαδινά σε κάποια νησιά, και όχι μόνο σε αλμυρά παρασκευάσματα, αλλά και στα κεράσματα. Τα τυρένια γλυκά είναι συνδεδεμένα με το Πάσχα σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες, αλλά και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Είναι από τα παλαιότερα γλυκά της Ελλάδας, σίγουρα από τους ομηρικούς χρόνους, απόγονοι των τετυρωμένων πλακούντων της αρχαιότητας. Με μικρές παραλλαγές, πρόκειται για γλυκές πίτες και πιταράκια με πολύ λεπτό φύλλο και γέμιση από φρέσκα τυριά, μέλι ή ζάχαρη, αυγά και μπαχαρικά. Λένε δε πως το σχήμα τους είναι εμπνευσμένο από τις μαργαρίτες της άνοιξης.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή