Σχεδόν σε όλο το νότιο Αιγαίο αξιοποιούν τα φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά, πρόβεια και κατσικίσια, αλλά και αγελαδινά σε κάποια νησιά, και όχι μόνο σε αλμυρά παρασκευάσματα, αλλά και στα κεράσματα. Τα τυρένια γλυκά είναι συνδεδεμένα με το Πάσχα σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες, αλλά και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Είναι από τα παλαιότερα γλυκά της Ελλάδας, σίγουρα από τους ομηρικούς χρόνους, απόγονοι των τετυρωμένων πλακούντων της αρχαιότητας. Με μικρές παραλλαγές, πρόκειται για γλυκές πίτες και πιταράκια με πολύ λεπτό φύλλο και γέμιση από φρέσκα τυριά, μέλι ή ζάχαρη, αυγά και μπαχαρικά. Λένε δε πως το σχήμα τους είναι εμπνευσμένο από τις μαργαρίτες της άνοιξης.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr