Πασχαλινά αυγά: Πώς να τα βάψετε φυσικά με λαχανικά και μπαχαρικά

Πασχαλινά αυγά: Πώς να τα βάψετε φυσικά με λαχανικά και μπαχαρικά

Η φύση βάζει τα χρώματα: βουτάει το «πινέλο» της στο παντζάρι, στον κουρκουμά, στο κόκκινο λάχανο, στο κρεμμύδι και βάφει τα αυγά σε αποχρώσεις κάθε λογής.

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε οι μπογιές δεν έρχονταν σε φακελάκι ή σωληνάκι. Οι ζωγράφοι του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης τα χρώματα που είχαν απλωμένα στην παλέτα τους τα έφτιαχναν από τη σκόνη διαφόρων πετρωμάτων. Αζουρίτη για το μπλε, αιματίτη ή κινναβαρίτη για το κόκκινο, μαλαχίτη για το πράσινο. Κι οι χρωστικές ουσίες για τα υφάσματα έρχονταν από τη φύση. Αφού τα λεύκαιναν με σαπούνι ή με λεμόνι στο μπουγαδοτσίκαλο, τα έβαφαν μπεζ-καφέ με κρεμμυδότσουφλα ή την καπνιά του τζακιού, λαδοπράσινα με καρυδόφλουδες ή φύλλα καρυδιάς, κοκκινωπά με άγριες παπαρούνες και πάει λέγοντας. Με φυτά και ρίζες που χρησιμοποιούνταν ως χρωστικές πριν εφευρεθούν τα συνθετικά χρώματα έβαφαν και τα πασχαλινά αυγά. Πράγμα που μπορούμε να κάνουμε και τώρα. Να τα χρωματίσουμε με τρόπο φυσικό.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή