Κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι

Κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι

Μια κλασική συνταγή για παραδοσιακό κόκορα κοκκινιστό, ελαφρώς παραλλαγμένη από την τρίτη γενιά της ταβέρνας «Ραμνούς» στον Μαραθώνα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαγητό παλαιόθεν αγαπημένο των κυνηγών όταν ξαπόσταιναν στις απομακρυσμένες ταβέρνες της Αττικής. Πολλές από τις ταβέρνες αυτές, όπως η «Ραμνούς» που μας παραχώρησε τη συνταγή, καθιερώθηκαν με αυτή τη συνταγή και, από μικρές αγροικίες που απλώς πρόσφεραν τούτο το φαγητό στους ξωμάχους, εξελίχθηκαν σε φημισμένες ταβέρνες.

Στην οικογενειακή ταβέρνα «Ραμνούς» το πιάτο αυτό μαγειρεύεται μέχρι σήμερα, με ιδιοπαραγόμενα υλικά (από το τυρί και τις ντομάτες μέχρι τον κόκορα και το λάδι) και με συνταγή της γιαγιάς Βασίλως Λέπουρα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, με κάποια υλικά που αποτελούν οικογενειακό μυστικό επτασφράγιστο. Εδώ δίνουμε μια ελαφρά παραλλαγμένη, αλλά νοστιμότατη συνταγή, που μας παραχώρησε η τρίτη γενιά της ταβέρνας, θέλοντας να κρατήσουν τα μυστικά υλικά, για να τα παραδώσουν στην επόμενη γενιά όταν θα αναλάβει το μαγαζί.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας στην πιο φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα που διαθέτουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα στην κατσαρόλα) για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις δάφνες και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Βάζουμε ξανά όλα τα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα, τακτοποιώντας τα σε μονή στρώση, και σβήνουμε με το κρασί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή