Πώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλεία

Πώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλεία

Από την αγορά μέχρι την αποθήκευση και το μαγείρεμά τους, τα μπαχαρικά έχουν τα μυστικά τους

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα παθαίναμε αν τρώγαμε παστίτσιο χωρίς μοσχοκάρυδο; Τίποτα απολύτως είναι η λογική απάντηση. Αλλά ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος. Η τέχνη και η ένταση του φαγητού εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τα μπαχαρικά. Ακόμα και σε ελάχιστη ποσότητα μπορούν να μεταμορφώσουν ένα πιάτο. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε. Από την αγορά τους μέχρι την αποθήκευσή τους και το καβούρδισμα τους, αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Καλύτερα φρεσκοτριμμένα

  • Όλα τα μπαχαρικά αποδίδουν το μέγιστο της αρωματικής τους δύναμης αν είναι φρεσκοτριμμένα ή φρεσκοκοπανισμένα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τα αγοράζουμε ολόκληρα και να τα τρίβουμε στον τρίφτη ή στον μύλο ή να κοπανίζουμε στο γουδί την ποσότητα που χρειαζόμαστε κάθε φορά.
  • Αν και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν πλέον αρκετά διευρυμένη γκάμα μπαχαρικών, καλό είναι πότε-πότε να επισκεπτόμαστε τα μπαχαράδικα των κεντρικών αγορών (ή όπου βρίσκονται στην περιοχή μας) καθότι εκεί η ποικιλία είναι σίγουρα μεγαλύτερη και, αν οι ιδιοκτήτες είναι μερακλήδες, αξιολογότερη. Προτιμάμε μαγαζιά που φυλάσσουν τα μπαχαρικά σε ειδικές προθήκες ή σε δοχεία αεροστεγώς σκεπασμένα.
    Είτε άκοπα είτε τριμμένα σε σκόνη, αγοράζουμε τα μπαχαρικά στις ελάχιστες δυνατές ποσότητες, για να μην πολυκαιρίζουν και τα αιθέρια έλαιά τους εξατμίζονται.
  • Διατηρούμε τα μπαχαρικά σε χώρο καθαρό και δροσερό, αποφεύγοντας την έκθεσή τους στον ήλιο και στην υγρασία: τα αποθηκεύουμε σε ένα ντουλάπι που δεν το βλέπει ο ήλιος και μακριά από την κουζίνα ή άλλη πηγή θερμότητας ή υγρασίας. Αν τα έχουμε αγοράσει χύμα, τα μεταφέρουμε σε μικρά γυάλινα βάζα με καλό κλείσιμο, για να μην ξεθυμάνει το άρωμά τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή