Οι βασικές αρχές της διατροφής κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Οι βασικές αρχές της διατροφής κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Τι μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στον καύσωνα και τι πρέπει να αποφεύγουμε; Η Μαρία Σκουρολιάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, απαντά

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κύματα καύσωνα που μας φέρνουν αντιμέτωπους με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς, εκτός από δυσφορία, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό – από θερμική εξάντληση μέχρι θερμοπληξία.

Η θερμική εξάντληση αποτελεί μία κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, αδυναμία, ασταθές βάδισμα, μυϊκές κράμπες, κόπωση και αυξημένο αίσθημα δίψας. Παρόλο που είναι λιγότερο σοβαρή από την θερμοπληξία και συνήθως το άτομο αισθάνεται καλύτερα μέσα σε διάστημα 30’ σε δροσερό περιβάλλον, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται με αλλαγές στη διανοητική κατάσταση, όπως σύγχυση, παραλήρημα, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συνείδησης και θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη των 40oC (104F) και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έκτακτη ανάγκη.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT