20′ προετοιμασία
10′ ψήσιμο
Σύνολο: 30′
Υλικά
Βάρος: για περίπου 700 γρ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε Vaniljekranse (μπισκότα βανίλιας), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τους σπόρους της βανίλιας μαζί με 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη, ώστε να διαχωριστούν οι σπόροι.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ χτυπάμε το μείγμα ζάχαρης – βανίλιας με την υπόλοιπη ζάχαρη και το βούτυρο. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα κορνέ σε σχήμα αστεριού (μέγεθος 12 – η ζύμη είναι σφιχτή και θέλει φαρδύ κορνέ).
- Πάνω στο στρωμένο με λαδόκολλα ταψί σχηματίζουμε μπισκότα σε σχήμα στεφανιού ή πετάλου με διάμετρο 5 εκ.
- Ψήνουμε για 10-12 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν σε σχάρα και τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων».