20′ προετοιμασία
7′ ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 27′
Υλικά
Βάρος: για περίπου 600 γρ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε brunkager, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το μέλι και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά, με το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και το αλεύρι.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την αδειάζουμε στο κατσαρολάκι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού-μπαχαρικών και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας, και την πλάθουμε σε μπαστούνι πάχους 4 εκ.
- Τυλίγουμε το μπαστούνι ζύμης σε λαδόκολλα και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κόβουμε το μπαστούνι σε πολύ λεπτές φέτες. Τακτοποιούμε τα μπισκότα στο ταψί και ψήνουμε για 6-7 λεπτά (προσοχή, δεν πρέπει να σκουρύνουν). Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα μπισκότα μας θα είναι ελαφρώς μαλακά. Όσο όμως κρυώνουν θα σκληραίνουν και στο τέλος θα γίνουν τραγανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων».