Sachertorte, το γλυκό-σύμβολο της Βιέννης

Sachertorte, το γλυκό-σύμβολο της Βιέννης

Η ιστορία και η συνταγή του πλούσιου σοκολατένιου κέικ της Αυστρίας με την μαρμελάδα βερίκοκο που προκάλεσε πολλές έριδες και έκαψε ακόμη πιο πολλές καρδιές.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφτιάχτηκε το 1832 για το επίσημο τραπέζι του αρχικαγκελάριου. Το εμπνεύστηκε ένας 16χρονος μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης, ο Franz Sacher. Πρόκειται για ένα κέικ σοκολάτας με δύο-τρεις λεπτές στρώσεις μαρμελάδα βερίκοκο, που είναι όλο καλυμμένο με ένα γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας. Τη συνταγή κληρονόμησε αργότερα ο γιος του Franz, Eduard Sacher, ο οποίος ίδρυσε τα ομώνυμα ξενοδοχεία στη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ. Εκεί και στην κονφισερί Sacher στη Βιέννη σερβίρεται το αυθεντικό Sachertorte, με σήμα κατατεθέν το όνομα του γλυκού και την περίφημη οβάλ σοκολατένια πινακίδα σε κάθε κομμάτι. Υπάρχει όμως και άλλη μία κονφισερί στη Βιέννη που ισχυριζόταν ότι παρασκευάζει το αυθεντικό Sachertorte και είχε ισχυρά επιχειρήματα. Πρόκειται για το ζαχαροπλαστείο Demel, στο οποίο μαθήτευσε ο Eduard, πριν ανοίξει τα ξενοδοχεία. Κι εκεί λένε ότι τελειοποίησε τη συνταγή. Η συμβιβαστική λύση που επιβλήθηκε από τα δικαστήρια είναι η εξής: το μεν Sacher Hotel μπορεί να ισχυρίζεται ότι σερβίρει το «αυθεντικό Sachertorte», το δε Demel το «Sachertorte του Eduard».

45′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: για 2 sachertorte – 16 μερίδες

Για την γκανάς σοκολάτας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε Sachertorte, ξεκινάμε χτυπώντας στο μίξερ με το φτερό το μάρτσιπαν με τη μισή ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και τα ολόκληρα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ωραίο κρεμώδες μείγμα.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος και καθαρίζουμε και στεγνώνουμε επιμελώς τον κάδο του μίξερ.
  4. Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μαρέγκα.
  5. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο.
  6. Προσθέτουμε το 1/4 από τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα του μάρτσιπαν, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Έπειτα προσθέτουμε τα στερεά (αλεύρι-κακάο) και αφού ενσωματωθούν κι αυτά, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας κυκλικά διαρκώς.
  7. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα σε δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών και ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.
  9. Κόβουμε τα κέικ ζάχερ σε τρεις στρώσεις το καθένα. Ενδιάμεσα σε κάθε στρώση απλώνουμε μαρμελάδα βερίκοκο και τα ξανασυναρμολογούμε, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο και φτιάχνοντας ξανά δύο κέικ ζάχερ.
  10. Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.

Γκανάς

  1. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, την αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα, την οποία έχουμε βάλει σε ένα μπολ.
  2. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή με μπλέντερ χειρός έως ότου γίνει ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
  3. Αφού παγώσουν καλά τα κέικ, τα βγάζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε από πάνω την γκανάς σοκολάτας.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή