Η προσθήκη μαύρου μελανιού στο πιλάφι είναι μια πρωτότυπη ιδέα που εκτός από γεύση θα δώσει στο ρύζι το ιδανικό χρώμα για να διακοσμήσει το γιορτινό τραπέζι.
20′ προετοιμασία, 35′ μαγείρεμα, Σύνολο: 55′
Υλικά
Μερίδες: 8-10
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το πιλάφι με μελάνι σουπιάς σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μελάνι σουπιάς.
- Ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό και τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βραστό νερό.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε το ρύζι για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
- Αν το θέλουμε πιο βρασμένο, προσθέτουμε 200 ml ζεστό νερό και βράζουμε για λίγα λεπτά επιπλέον.
- Αποσύρουμε το ρύζι ενώ είναι ακόμα μελάτο.
- Γεμίζουμε αμέσως μια βουτυρωμένη φόρμα μέχρι επάνω, σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 2-3 λεπτά και ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα.
Μυστικά
*Μελάνι σουπιάς, εισαγωγής και συσκευασμένο, σε υγρή μορφή βρίσκουμε σε καλά ιχθυοπωλεία, deli και παντοπωλεία (π.χ. Θανόπουλος, Αφοί Βασιλόπουλοι, Nora’s Deli, Λεβόν Τσερτσιάν). Μελάνι σε σκόνη βρίσκουμε στα μπαχαράδικα.
Πηγή: Γαστρονόμος