Πρώτα μάθαμε τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα νεράντζια. Τα μανταρίνια μάς ήρθαν πιο μετά. Αλλά όντας ζουμερά και μυρωδάτα, στέριωσαν για τα καλά. Όποιος θέλει να γλυκο-δροσιστεί, ξεφλουδίζει ένα-δυο. Τώρα τις γιορτές ίσως χρειαστεί να ξεφλουδίσει λίγα ακόμη, γιατί υπάρχουν πολύ ωραίες συνταγές με μανταρίνια. Ήταν από παλιά υλικά γιορτινά, που χρησιμοποιούνται σε πολλά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, αλλά μπορούμε κάλλιστα να τα βάλουμε και στο φαγητό. Ο χυμός, το ξύσμα, τα φετάκια και η μαρμελάδα μανταρίνι συμμετέχουν σε πολλά νόστιμα.
Με τη σοκολάτα το αγαπητό εσπεριδοειδές ταιριάζει θαυμάσια. Δοκιμάστε τον κορμό μπίτερ σοκολάτας ή τα εύκολα σοκολατάκια που θα βρείτε παρακάτω και θα μας θυμηθείτε. Μπορεί να μπει σε κέικ, στα μελομακάρονα, στη βασιλόπιτα. Και η αλμυρή πλευρά του μανταρινιού πάντως σε τίποτα δεν υστερεί. Μερικά ζουμερά «φιλετάκια» δίνουν άλλη διάσταση σε μια πράσινη σαλάτα, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό λαδολέμονο με μανταρίνι αντί για λεμόνι (ή και τα δύο). Το χειμωνιάτικο φρούτο περί ου ο λόγος μπορεί να αρωματίσει μια τάρτα με τυριά. Και βέβαια, να βάλει την πινελιά του στα κυρίως πιάτα της γιορτής χαρίζοντας λίγη από τη γεύση του στους πρωταγωνιστές του τραπεζιού: και με τη γαλοπούλα ταιριάζει και με το χοιρινό.
Δείτε 21 γιορτινές συνταγές με μανταρίνι στο gastronomos.gr