Aγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (Christmas pudding)

Aγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (Christmas pudding)

Οι Βρετανοί χωρίς πουτίγκα Χριστούγεννα δεν κάνουν. Το φρουτένιο γλύκισμα η ιστορία του οποίου πάει πολύ πίσω, μέχρι τον Μεσαίωνα, δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί χωρίς πουτίγκα Χριστούγεννα δεν κάνουν. Το φρουτένιο γλύκισμα η ιστορία του οποίου πάει πολύ πίσω, μέχρι τον Μεσαίωνα, δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.

20′ προετοιμασία, 6 ώρες βράσιμο, 7 ημέρες αναμονή, Σύνολο: 7 ημέρες και 6 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: για 2 φόρμες 1/2 λίτρου ή 1 μεγάλη 1 λίτρου – περίπου 12 μερίδες

Για τα μαριναρισμένα φρούτα

Για την πουτίγκα

Για την brandy sauce

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε Christmas pudding, ξεκινάμε μία εβδομάδα νωρίτερα και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα μαριναρισμένα φρούτα σε ένα σκεύος και ανά δύο μέρες ανακατεύουμε (δεν χρειάζεται ψυγείο).
  2. Μόλις περάσουν οι επτά μέρες, μεταφέρουμε τα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Αλέθουμε το μπριός στον πολυκόφτη μέχρι να πάρει μορφή κραμπλ (πιο χοντρό από ψίχουλα). Σε ένα μπολ το ανακατεύουμε με το αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη.
  4. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα δαμάσκηνα με το τριμμένο καρότο και το μήλο.
  5. Στο μπολ με τα μαριναρισμένα φρούτα ρίχνουμε πρώτα το μείγμα του μπριός, προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το μέλι ανακατεύοντας καλά και στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα με τα δαμάσκηνα, ανακατεύοντας ξανά με την κουτάλα.
  6. Βουτυρώνουμε δύο μικρές φόρμες για πουτίγκα ή δύο μπολ χωρητικότητας 1/2 λίτρου (μεταλλικά, κεραμικά ή γυάλινα πυρίμαχα) ή ένα μεγαλύτερο μπολ 1 λίτρου.
  7. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα πατικώνοντάς το και γεμίζοντας τις φόρμες μέχρι τα 3/4.
  8. Τοποθετούμε από πάνω ένα τσαλακωμένο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και τυλίγουμε γύρω γύρω τις φόρμες πολύ καλά με μεμβράνη για να μην περάσει μέσα νερό.
  9. Δένουμε με σπάγκο και δημιουργούμε με αυτόν ένα χερούλι στο πάνω μέρος για να μπορούμε να τις σηκώσουμε.
  10. Σε δύο κατσαρόλες που να χωρούν τα μπολ, βάζουμε από ένα αναποδογυρισμένο πιατάκι του τσαγιού στον πάτο.
  11. Ακουμπάμε μέσα τα μπολ με τις πουτίγκες και προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό, μέχρι η στάθμη του να φτάσει στο 1/4 των μπολ.
  12. Τοποθετούμε στη φωτιά (αρχικά σε δυνατή και, μόλις βράσει το νερό, τη χαμηλώνουμε) και αφήνουμε τις πουτίγκες να σιγοβράσουν στον ατμό που δημιουργείται για 6 ώρες, προσθέτοντας βραστό νερό κάθε φορά που χαμηλώνει η στάθμη του νερού.
  13. Μόλις τελειώσουμε με το μαγείρεμα, βγάζουμε τις πουτίγκες, αφαιρούμε τη μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  14. Διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σερβίρουμε.

Brandy sauce

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
  3. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας καλά, και αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα, την οποία επαναφέρουμε στη φωτιά.
  4. Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να φτάσει τους 82°C ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. Δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει.
  5. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο ομογενοποιώντας με ένα ραβδομπλέντερ και έπειτα προσθέτουμε το μπράντι.
  6. Σερβίρουμε αμέσως.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε την πουτίγκα στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά στο εσωτερικό της και αναποδογυρίζουμε στο πιάτο. Σερβίρουμε με την brandy sauce.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή