Σούπα σιμιγδάλι με τραγανό προσούτο – τέλεια νοστιμιά με λίγα ταπεινά υλικά!

Σούπα σιμιγδάλι με τραγανό προσούτο – τέλεια νοστιμιά με λίγα ταπεινά υλικά!

Η σεφ έβαλε σε αυτή τη σούπα-καμβά πελτέ, γιαούρτι πρόβειο και μυρωδικά, και τη γαρνίρισε με καλό πρόβειο προσούτο και σχοινόπρασο. Έγινε βελούδινη, με γεύση απλή αλλά συναρπαστική.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν μου έλεγε κάποιος ότι θα έφτιαχνα σούπα σιμιγδάλι στο γιορτινό τραπέζι, θα γελούσα», λέει η σεφ. «Σιμιγδάλι στο γιορτινό τραπέζι; Τελικά είναι μια σούπα φα-ντα-στι-κή! Ένας απλός ζωμός και μια ευτελούς αξίας πρώτη ύλη, το σιμιγδάλι, συνδυάζονται με μια κλασική γαλλική τεχνική στο τελείωμα, με κρέμα, αυγό και λεμόνι, τη liaison finale, το “τελικό δέσιμο” δηλαδή, και αυτό όλο έγινε ο καμβάς για να “πειράξεις” τη σούπα και να την κάνεις ένα θαυμάσιο πιάτο. Δεν το περίμενα καθόλου να φτιάξω μια τόσο νόστιμη σούπα με ένα τόσο φθηνό υλικό».

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  •  120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1.200 ml ζωμός κοτόπουλου
  •  1 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τελείωμα (liaison finale)

  •  1 κρόκος ολόφρεσκου αυγού
  •  100 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  χυμός από 2 λεμόνια

Για το γαρνίρισμα

  •  4 φέτες πρόβειο προσούτο, ψιλοκομμένο
  •  6 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  •  μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού ή άλλου μυρωδικού (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, προσθέτουμε και τον πελτέ και τα καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα.
  3. Σβήνουμε με τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σούπα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα για να ενσωματωθεί στη σούπα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Τελείωμα (liaison finale)

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζουμε αργά στην κατσαρόλα με τη ζεστή σούπα, χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι τα δύο μείγματα να ενωθούν.
  3. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Σερβίρισμα

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, «ψήνουμε» το ψιλοκομμένο προσούτο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  3. Μοιράζουμε τη σούπα σιμιγδάλι σε βαθιά πιάτα, σκορπίζουμε το προσούτο και το σχοινόπρασο και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, στολίζουμε με τα φύλλα μυρωδικού.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT