Όρνιθα στην κατσαρόλα με βασιλομανίταρα, κοκκάρια και σάλτσα με κάσιους

Όρνιθα στην κατσαρόλα με βασιλομανίταρα, κοκκάρια και σάλτσα με κάσιους

Ρουστίκ φαγητό, αλλά με πινελιές αναπάντεχες, όπως ο συνδυασμός των κοκκαριών με τα μανιτάρια και τα κάσιους. Αυτή η κατσαρολάτη όρνιθα μπορεί να σταθεί άνετα σε γιορτινά τραπέζια.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για ψητό, στο γιορτινό τραπέζι μπορούμε να σερβίρουμε ένα πιο αναπάντεχο, κατσαρολάτο φαγητό όπως αυτή η ρουστίκ όρνιθα που συνοδεύεται από βασιλομανίταρα, κοκκάρια και σάλτσα με κάσιους. Για το πλάι προτείνουμε ένα ωραίο, σπυρωτό πιλάφι.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  1 όρνιθα βάρους περίπου 2.500 γρ., καθαρισμένη και ολόκληρη (την παραγγέλνουμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας, διαφορετικά χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο κοτόπουλο, βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής, καθότι πιο νόστιμο)
  •  1 κιλό κοκκάρια, καθαρισμένα
  •  1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  •  1 κιλό ανάμεικτα άγρια μανιτάρια (κατά προτίμηση 500 γρ. βασιλομανίταρα και τα υπόλοιπα τρομπέτες, κανθαρέλες, κ.τ.λ.), σε φέτες, ή 800 γρ. ήμερα + 200 γρ. ξερά άγρια, μουλιασμένα για 1 ώρα
  •  3-4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
  •  200 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  200 γρ. κάσιους ανάλατα, καβουρδισμένα για 2-3 λεπτά
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε όρνιθα στην κατσαρόλα με βασιλομανίταρα, κοκκάρια και σάλτσα με κάσιους, ξεκινάμε σοτάροντας την όρνιθα σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα που να τη χωράει ολόκληρη, στο μισό λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται από όλες τις πλευρές.
  2. Τη βγάζουμε σε πιατέλα. Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κοκκάρια με το τζίντζερ σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να ροδίσουν.
  4. Βάζουμε ξανά την όρνιθα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφήνουμε 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ, και προσθέτουμε τα κάσιους, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
  6. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε την όρνιθα στους ατμούς της για σχεδόν 1 1⁄2 ώρα, να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό ή νερό, για να μη στεγνώσει. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
  7. Σερβίρουμε με πιλάφι.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή