Βασιλόπιτα αστέρων χωρίς μίξερ, με πορτοκάλι, καρύδι και μπαχαρικά

Βασιλόπιτα αστέρων χωρίς μίξερ, με πορτοκάλι, καρύδι και μπαχαρικά

Φίνα βασιλόπιτα, με ελαφριά υγρασία, ήπια γλύκα και γιορτινή, αλλά καθόλου εξεζητημένη γεύση, που θα αρέσει σε όλους.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά δίνουν τον τόνο. Η προσθήκη καρυδιών, πέρα από τον συμβολισμό, έχει και γευστικό νόημα, καθότι προσθέτει μια γήινη, ελαφρώς πικάντικη γλύκα στην πίτα. Το όλον μοιάζει λίγο με καρυδόπιτα και φανουρόπιτα, έχει όμως ξεχωριστή νοστιμιά και μια εορταστική λεπτότητα.

∆εν έχουν κάνει λάθος οι σεφ στις δοσολογίες των υλικών. Μια ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας, που ζυγίζει ανά γραμμάριο, θα μας λύσει το όποιο πρόβλημα. Μόνη δυσκολία τα αυγά (120 γρ.), που θα ζυγίσουμε ως εξής: Σπάμε 3 μικρά αυγά στο μπολ. Τα χτυπάμε λίγο και αφαιρούμε όση ποσότητα χρειάζεται για να φτάσουμε τα 120 γρ. Για τις μικροποσότητες οι αναλογίες, πάντως, είναι οι εξής: 8 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού: από 2 μέτρια πορτοκάλια, 1 γρ. γαρίφαλο: 1/2 κουτ. γλυκού, 1,5 γρ. κανέλα: 2/3 κουτ. γλυκού, 1,5 γρ. σόδα: 1/4 κουτ. γλυκού, 13 γρ. μπέικιν πάουντερ: 3 κουτ. γλυκού, 120 γρ. αυγά: περίπου 3 μικρά αυγά.

Η συνταγή είναι για 8 κομμάτια. Αν θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερη δόση για περισσότερα άτομα (ή για να σας μείνει), προτείνουμε να διπλασιάσετε τη δόση και να την ψήσετε σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. Ψήστε αρχικά για 35- 40 λεπτά, δοκιμάστε με το μαχαίρι και, αν χρειαστεί, ψήστε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάστε.

20′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Κομμάτια: για τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. – 8 κομμάτια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη βασιλόπιτα αστέρων χωρίς μίξερ, με πορτοκάλι, καρύδι και μπαχαρικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη τα αυγά, τη ζάχαρη και το γιαούρτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα (θα αφρίσει λίγο το μείγμα από την αλληλεπίδραση χυμού και σόδας).
  4. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το καρύδι.
  5. Ενώνουμε τα τρία μείγματα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
  6. Στρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. μελαδόκολλα.
  7. Εναλλακτικά, στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε επάνω ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
  8. Τυλίγουμε τις άκρες της λαδόκολλας μαζί με το αλουμινόχαρτο γύρω από το σκεύος και τις τσαλακώνουμε χαμηλά, ώστε να στερεώσουμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και να φτιάξουμε έναν πάτο για το τσέρκι.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  10. ∆οκιμάζουμε αν έγινε βυθίζοντας ένα λεπτό μαχαίρι.
  11. Αν βγει καθαρό, χωρίς υγρά υπολείμματα ζύμης, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη.
  12. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  13. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε κατά το δοκούν.
  14. Η πρότασή μας; Απλά, μόνο με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή