Εύκολη πουτίγκα με βασιλόπιτα

Εύκολη πουτίγκα με βασιλόπιτα

Είναι από αυτές τις απλές πουτίγκες που φτιάχνουμε όταν περισσέψουν φέτες από μπαγιάτικο κέικ, τσουρέκι ή βασιλόπιτα κάθε είδους.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Θεσσαλία και πάνω φτιάχνουν πολύ ένα γλυκό που το ονομάζουν πουτίγκα, με κέικ και κρέμα πατισερί. Εδώ κάνουμε μια παραλλαγή αυτού του γλυκού, που σερβίρεται σε μπολ, σαν εγγλέζικο τράιφλ, ό,τι πρέπει για γιορτινό επιδόρπιο.

30′ προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: για 1 μπολ διαμέτρου 22 εκ. – περίπου 8 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πουτίγκα με βασιλόπιτα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τους κρόκους, τις βανιλίνες και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να δένει σε μια πυκνή κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  4. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι η κρέμα να κρυώσει εντελώς, εκτός ψυγείου, για 1-2 ώρες.

Συναρμολόγηση

  1. Χτυπάμε την κρύα κρέμα που ετοιμάσαμε, με σύρμα ή με μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει καλά.
  2. Παίρνουμε ένα μπολ, κατά προτίμηση διάφανο, με διάμετρο στο στόμιο περίπου 22 εκ. Καλύπτουμε τον πάτο με τις μισές φέτες κέικ (ή τσουρεκιού ή βασιλόπιτας). Αν το μπολ είναι πιο στενό κάτω και βαθύ, καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
  3. Σκορπίζουμε στις φέτες του πυθμένα τα μισά καρύδια και ρίχνουμε 3 κουτ. γλυκού από το γλυκό μύρτιλο, που το απλώνουμε όσο μπορούμε και στις φέτες στα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε στο μπολ τη μισή κρέμα και ισιώνουμε καλά με ένα κουτάλι.
  5. Σκεπάζουμε την κρέμα με τις υπόλοιπες φέτες, ρίχνουμε τα μισά από τα υπόλοιπα καρύδια, απλώνουμε το υπόλοιπο γλυκό μύρτιλο και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
  6. Ισιώνουμε την επιφάνεια και σκορπίζουμε πάνω της τα υπόλοιπα καρύδια.
  7. Σερβίρουμε την πουτίγκα όσο γίνεται πιο άμεσα.

Μυστικά

Το γλυκό κουταλιού μύρτιλο είναι μια πολύ ωραία και ταιριαστή προσθήκη. Επιλέξτε έτοιμο, κατά προτίμηση από μικρές οικοτεχνίες κυρίως του Πηλίου ή, εναλλακτικά, γλυκό κουταλιού βατόμουρο ή βύσσινο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή