Ελαφριά και νόστιμη ψαρόσουπα με πατάτες, καρότα και σέλινο.
45′ προετοιμασία 1 ώρα μαγείρεμα Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1 σφυρίδα περίπου 2 κιλά, καθαρισμένη από λέπια και εντόσθια (ή άλλο μεγάλο ψάρι της αρεσκείας μας)
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 500 γρ. καρότα, σε μέτρια κομμάτια
- 1/2 μάτσο σέλινο, δεμένο σε μπουκέτο με ένα κλωνάρι σέλινο ή σπάγκο μαγειρικής
- 3 μικρά ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 2 πράσα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 160 ml ελαιόλαδο
- 40 ml χυμός λεμονιού
Για τη σούπα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για σούπα (π.χ. νυχάκι)
- 2 αυγά
- χυμός από 2 λεμόνια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το ψάρι και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να νοστιμίσει.
- Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο τις πατάτες και από πάνω τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Από πάνω βάζουμε το ψάρι, περιχύνουμε με 100 ml από το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει καλά όλα τα υλικά.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να γίνει το ψάρι.
- Αφαιρούμε το ψάρι προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, το μεταφέρουμε σε ένα σκεύος και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα λαχανικά.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το κεφάλι και την ουρά από το ψάρι και καθαρίζουμε προσεκτικά το ψάρι από τα κόκαλα.
- Απλώνουμε το καθαρισμένο ψάρι σε μια μεγάλη πιατέλα, προσπαθώντας να του δώσουμε το αρχικό του σχήμα.
- Αν θέλουμε, βάζουμε και το κεφάλι και την ουρά για να ενισχύσουμε αυτή την εικόνα.
- Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα λαχανικά και με μερικά από αυτά στολίζουμε το ψάρι γύρω γύρω.
- Τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε άλλη πιατέλα ή βαθύ μπολ.
- Περιχύνουμε ψάρι και λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
- Σουρώνουμε τον ζωμό (χρειαζόμαστε περίπου 1.800 ml), για να μην υπάρχει κάποιο κοκαλάκι ή λέπι, και τον αδειάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σταδιακά περίπου το 1/3 από τον ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε για να ενσωματωθεί.
- Αφήνουμε 10 λεπτά τη σούπα να σταθεί και αδειάζουμε σε σουπιέρα.
- Συνοδεύουμε τη σούπα με το ψάρι και τα λαχανικά και δίπλα ένα μπολ με μαγιονέζα, για να βάζει ο καθένας στο ψάρι του όση θέλει.
- Μπορούμε επίσης, αν θέλουμε, να έχουμε και ένα μπολ με λαδολέμονο, για να βάζει όποιος δεν προτιμά τη μαγιονέζα.
Στο ποτήρι μας, ένα σαντορινιό Νυχτέρι ή ένα ισπανικό Sherry Αmontillado.