H ισπανική βασιλόπιτα roscón de Reyes

H ισπανική βασιλόπιτα roscón de Reyes

Το μπριοσένιο, στολισμένο με φρουί γκλασέ και ξηρούς καρπούς roscón de reyes, η βασιλόπιτα των Ισπανών, κόβεται τη μέρα των Θεοφανίων και αντί για φλουρί έχει μια φιγούρα του Χριστού ή ενός από τους Μάγους.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ισπανία, την παραμονή των Θεοφανίων, που λέγεται «Ημέρα του Βασιλιά», δηλαδή του Χριστού, φτιάχνουν αυτή την κουλούρα από μπριός. Όταν ψηθεί, κόβεται οριζόντια και γεμίζεται με κρέμα τυριού αρωματισμένη με ξύσματα και ξερά φρούτα, ενώ στην επιφάνειά της βάζουν αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, που συμβολίζουν τα δώρα που πρόσφεραν οι Τρεις Μάγοι στο θείο Βρέφος. Το όνομα, άλλωστε, του γλυκού σημαίνει πάνω-κάτω «Κουλούρα του Βασιλιά». Συνηθίζεται μέσα στη ζύμη του γλυκού να μπαίνει μια μικροσκοπική πορσελάνινη φιγούρα που απεικονίζει είτε τον Χριστό είτε έναν από τους Μάγους, με τον ίδιο τρόπο που εμείς βάζουμε το «φλουρί» στη βασιλόπιτα.

55′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
1 ώρα και 30′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50′

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε ισπανική βασιλόπιτα roscón de reyes, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 γρ. από το αλεύρι μαζί με τη μαγιά, το γάλα και ένα κουταλάκι από την κρυσταλλική ζάχαρη και αφήνουμε για μισή ώρα να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στον κάδο του μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι υγρό και ελαστικό.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε το ταψί και την πιέζουμε απαλά, να απλώσει στη φόρμα.
  6. Σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα και από πάνω με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  8. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για το άλειμμα και με ένα πινέλο περνάμε απαλά την επιφάνεια του ζυμαριού, προσέχοντας να μην τρυπήσει και «κάτσει».
  9. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.
  10. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε αμέσως και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι «πριονίζουμε» το κέντρο του, για να δημιουργήσουμε μια τρύπα και να πάρει η ζύμη σχήμα κουλούρας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως «οδηγό» ένα ποτήρι).

Γέμιση

  1. Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και το ξύσμα για περίπου 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Συναρμολόγηση

  1. Αφού κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε οριζοντίως στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  2. Απλώνουμε την κρέμα στο κάτω μισό της κουλούρας και σκεπάζουμε με το πάνω μισό κομμάτι. Γαρνίρουμε με τα φρουί γκλασέ ή τα αποξηραμένα φρούτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή