Mαρμελάδα πορτοκάλι της Εύης Βουτσινά

Mαρμελάδα πορτοκάλι της Εύης Βουτσινά

Είναι ντελικάτη αυτή η μαρμελάδα πορτοκάλι, θα την ευχαριστηθείτε. Περιέχει και ένα μήλο, που σπάει κάπως την έντονα γλυκόπικρη σπιρτάδα της

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την καταπληκτική μαρμελάδα πορτοκάλι μάς την είχε δώσει η Εύη Βουτσινή, συνεργάτης του «Γαστρονόμου» από το πρώτο τεύχος, συγγραφέας και λαογράφος της ελληνικής κουζίνας. Μας πρότεινε και ωραίους, εναλλακτικούς τρόπους για να την απολαύσουμε, όπως να την αλείψουμε γύρω γύρω σε κέικ, αφού τη ζεστάνουμε και την αραιώσουμε με κονιάκ. Ή κάτι πιο ρηξικέλευθο, να την αλείψουμε σε μια φέτα καλό μαύρο ψωμί και από πάνω να βάλουμε μια λεπτή φέτα ροκφόρ ή οποιοδήποτε άλλο τυρί με έντονη γεύση.


40′ προετοιμασία – 1 ώρα και 30′ βράσιμο – Σύνολο: 2 ώρες και 10′


Υλικά

Μερίδες: Για 3 βάζα του 1 λίτρου περίπου

  • 1½ κιλό ώριμα πορτοκάλια
  • 1 μεγάλο κόκκινο μήλο
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα πορτοκάλι, βγάζουμε, με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα, το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών παίρνοντας όσο μπορούμε πιο λίγο άσπρο.
  2. Kόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κουρελάκια.
  3. Kαθαρίζουμε όσο μπορούμε πιο πολύ από την άσπρη μαλακή πέτσα και την πετάμε.
  4. Kόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
  5. Tα βάζουμε στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα λίγα και τα πολτοποιούμε.
  6. Bάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της εξωτερικής φλούδας, τον πολτό του φρούτου και το ζουμί που έχει βγει όταν το κόψαμε.
  7. Κόβουμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
  8. Προσθέτουμε και 3 ποτήρια νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  9. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας πού και πού.
  10. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο. Bγάζουμε μια κουταλιά σε ένα άσπρο στεγνό πιατάκι, το κρυώνουμε γρήγορα και σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Aν είναι έτοιμο, κάνει «δρομάκι» που δεν κλείνει
  11. Tότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει γιατί θα γίνει σκληρή.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή