Σε πολλά συριανά σπίτια το κλασικό χοιρινό σελινάτο το έκαναν κοκκινιστό με τριμμένες ντομάτες τσαπατσούπες, όπως λένε την ντόπια ολόγλυκη ποικιλία του νησιού.
Υλικά
- 1 κιλό σπάλα χοιρινή, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε 8 κομμάτια
- 2 1⁄2 κιλά σέλερι, χωριστά τα φύλλα από τα κλωνάρια
- 3 ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 40 ml ξηρό, κόκκινο κρασί
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σελινάτο χοιρινό, κοκκινιστό, αρχικά σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα κλωνάρια του σέλερι και τα βράζουμε για 10 – 12 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα χοντροκόβουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει το κρέας.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, το γαρίφαλο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Ρίχνουμε τα κοτσάνια του σέλερι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε και τα φύλλα του σέλερι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος