Σελινάτο χοιρινό, κοκκινιστό

Σε πολλά συριανά σπίτια το κλασικό χοιρινό σελινάτο το έκαναν κοκκινιστό με τριμμένες ντομάτες τσαπατσούπες, όπως λένε την ντόπια ολόγλυκη ποικιλία του νησιού.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλά συριανά σπίτια το κλασικό χοιρινό σελινάτο το έκαναν κοκκινιστό με τριμμένες ντομάτες τσαπατσούπες, όπως λένε την ντόπια ολόγλυκη ποικιλία του νησιού.

Υλικά

  •  1 κιλό σπάλα χοιρινή, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε 8 κομμάτια
  •  2 1⁄2 κιλά σέλερι, χωριστά τα φύλλα από τα κλωνάρια
  •  3 ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
  •  1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  •  40 ml ξηρό, κόκκινο κρασί
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το σελινάτο χοιρινό, κοκκινιστό, αρχικά σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα κλωνάρια του σέλερι και τα βράζουμε για 10 – 12 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα χοντροκόβουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει το κρέας.
  4. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, το γαρίφαλο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  5. Ρίχνουμε τα κοτσάνια του σέλερι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε και τα φύλλα του σέλερι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT