Φασουλονταβάς βεροιώτικος, η αυθεντική συνταγή

Φασουλονταβάς βεροιώτικος, η αυθεντική συνταγή

Το παραδοσιακό φαγητό που έχει ταυτιστεί με τη Βέροια τόσο πολύ, που τους ντόπιους, τους αποκαλούν και φασουλονταβάδες.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυρία Άννα Τσικερδάνου φτιάχνει φασουλονταβά όσα χρόνια θυμάται τον εαυτό της. Έμαθε τη συνταγή από τη μητέρα της, κι εκείνη από τη δική της μητέρα, και ούτω καθεξής. Βέρα Βεροιώτισσα, μας διηγείται πως αυτό το φαγητό το φτιάχνουν στα σπίτια τους όλοι οι ντόπιοι, οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα, το σερβίρουν ως ορεκτικό και στις περισσότερες ταβέρνες, και στο τραπέζι μετά τις κηδείες το βγάζουν μαζί με πιλάφι. Ένα κοινωνικό, λαϊκό φαγάκι, κάπως σαν πλακί, που πήρε το όνομά του από το σκεύος μαγειρέματός του, τον νταβά, που είναι συνήθως πήλινος με 8-10 εκ. ύψος και διάμετρο 26-28 εκ. Παλιότερα έψηναν τον φασουλονταβά στον ξυλόφουρνο, όπου τον άφηναν να μελώσει για κάμποσες ώρες. Εδώ ξεκινάει από τη χύτρα, που μας βοηθάει να κερδίσουμε χρόνο, και μετά μπαίνει στον φούρνο. Μαζί σερβίρουν πάντα τσίπουρο, πότε σαλάτα λάχανο και πότε τουρσί πιπεριές και λάχανα, και οπωσδήποτε ψωμί μπόλικο για βουτιές.

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. (6 μερίδες)

  •  3 φλ. τσαγιού φασόλια Πρεσπών, πλυμένα και μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
  •  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στον πολυκόφτη
  •  1 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  500 γρ. ντομάτα πασάτα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για τον φασουλονταβά Βεροιώτικο, βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας τα μουλιασμένα και στραγγισμένα φασόλια μαζί με όλα τα υλικά και τα μαγειρεύουμε με 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό, για μισή ώρα. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή κατσαρόλα, μόνο που τότε, θα βράσουμε σκέτα τα φασόλια στο νερό για 30 λεπτά και άλλα 30 λεπτά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά).
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Ανοίγουμε τη χύτρα, αλατοπιπερώνουμε τα φασόλια και τα αδειάζουμε στον νταβά ή σε ταψί 26 με 28 εκ. διάμετρο.
  4. Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει το φαγητό, να μαλακώσουν τα φασόλια, και να μείνει ο φασουλονταβάς με το λαδάκι του.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή