Κέικ εσπεριδοειδών με πολέντα, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο

Κέικ εσπεριδοειδών με πολέντα, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο

Αν αγαπάτε τις έντονες γεύσεις και τα ξινόπικρα γκρέιπφρουτ, αυτό είναι το κέικ σας! Πρωτότυπο, με εξαιρετική εμφάνιση και αρωματικό κέικ με εσπεριδοειδή, λάδι και πολέντα.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αγαπάτε τις έντονες γεύσεις και τα ξινόπικρα γκρέιπφρουτ, αυτό είναι το κέικ σας! Πρωτότυπο, με εξαιρετική εμφάνιση και αρωματικό κέικ με εσπεριδοειδή, λάδι και πολέντα.

Υλικά

Μερίδες: 12

  •  130 γρ. καστανή ζάχαρη με μαλακή σαν άμμο υφή (όχι κρυσταλλική)
  •  3 μεσαία αυγά
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
  •  περίπου 1 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο (τα φύλλα από ένα μικρό κοτσάνι), πολύ ψιλοκομμένο
  •  170 γρ. πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
  •  200 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη – πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, συχνά ως αλεύρι αμυγδάλου)
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Επιφάνεια

  •  1 γκρέιπφρουτ
  •  1 πορτοκάλι

Σιρόπι

  •  3 κουτ. σούπας νερό
  •  3 κουτ. σούπας μέλι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ εσπεριδοειδών με πολέντα, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις ή στους 160ºC στη λειτουργία του αέρα.
  2. Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. στρώνουμε χαρτί ψησίματος και λαδώνουμε τα τοιχώματα.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη και τα αυγά για 2-3 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την πολέντα, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  5. Τα αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης) και αφήνουμε στην άκρη.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε το νερό και το μέλι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, τοποθετούμε στη φωτιά και περιμένουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.
  3. Κόβουμε το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ σε λεπτές ροδέλες και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τη φλούδα (μαζί με το άσπρο μέρος), προσπαθώντας να διατηρήσουμε τις ροδέλες όσο το δυνατόν ολόκληρες.
  4. Ρίχνουμε το σιρόπι στο ταψί και στρώνουμε στον πυθμένα τις ροδέλες από τα εσπεριδοειδή, προσπαθώντας να τον καλύψουμε ολόκληρο, χωρίς να αφήνουμε μεγάλα κενά.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ από πάνω και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ – είναι έτοιμο αν βγει στεγνή, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμα.
  6. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου μία ώρα πριν το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα για να σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT