Κουκιά ξερά πλακί με δάφνη

Από τα πιο κλασικά φαγητά με ξερά κουκιά το πλακί, εδώ έχει μπόλικη δάφνη –έξι φύλλα– εξ ου και το ιδιαίτερο άρωμα και η τσουχτερή γεύση του.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πιο κλασικά φαγητά με ξερά κουκιά το πλακί, εδώ έχει μπόλικη δάφνη –έξι φύλλα– εξ ου και το ιδιαίτερο άρωμα και η τσουχτερή γεύση του.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  700 γρ. ξερά κουκιά, μουλιασμένα για 12 ώρες σε νερό και στη συνέχεια καθαρισμένα με μαχαιράκι από το μαύρο «μάτι» τους
  •  3 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μέτριες λωρίδες
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  6 φύλλα δάφνης (ή λιγότερα, αν θέλουμε)
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ξερά κουκιά πλάκι, πρώτα στραγγίζουμε τα κουκιά, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύψει κατά τουλάχιστον 4-5 εκ. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά για όσο χρειάζεται.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος, αλατίζουμε.
  4. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα.
  6. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά Φλωρίνης για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα κουκιά, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
  8. Αν δούμε ότι στεγνώνουν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  10. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγαλούτσικο ταψί. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα κουκιά και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
  11. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα και τα κουκιά να μαλακώσουν καλά.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT