Κέικ με επικάλυψη φλωρεντίνα

Κέικ με επικάλυψη φλωρεντίνα

Πώς ένα απλό κέικ αποκτά ενδιαφέρον; Βάζουμε πάνω του μια τραγανή επικάλυψη από καραμέλα και αμύγδαλο φιλέ, όπως φτιάχνουμε τα αγαπημένα κεράσματα φλωρεντίνες.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

40′ προετοιμασία

40′ ψήσιμο

Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 10

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για το κέικ με επικάλυψη από καραμέλα και αμύγδαλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά και να ασπρίσουν.
  5. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το γάλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το κέικ στο εσωτερικό του (δοκιμάζουμε με τον γνωστό τρόπο, τρυπώντας το στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με μαχαίρι· θα πρέπει να βγουν στεγνά και καθαρά).
  8. Oσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε ένα τηγάνι βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει και να δέσει ελαφρώς (δεν θα πάρει παρά ελάχιστα λεπτά).
  9. Αδειάζουμε το μείγμα της επικάλυψης πάνω από το κέικ, χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο και χωρίς να το απλώσουμε ιδιαίτερα (θα απλώσει μόνο του στο ψήσιμο). Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα το αμύγδαλο.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή