Σαγανιά είναι η τηγανιά με χωριάτικο λουκάνικο Χαλκιδικής που ετοιμάζεται σε σαγανάκι. Τα λουκάνικα αυτά είναι ιδιαίτερα: περιέχουν πορτοκάλια και μάλιστα όχι απλώς φλούδα, αλλά ολόκληρα, λιωμένα με τη φλούδα τους, μαζί με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Υλικά
Μερίδες: για 4-6 μερίδες, ως μεζές
- 1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα Χαλκιδικής (ή άλλα με πορτοκάλι), κομμένα σε χοντρές φέτες 2 εκ.
- 1 μεγάλο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- 120 ml ελαιόλαδο
- τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σαγανιά – τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα Χαλκιδικής, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά και τα λουκάνικα να ροδίσουν έντονα.
- Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τη σαγανιά αμέσως, με τα ζουμάκια της, και συνοδεύουμε με φρέσκο, ζεστό ψωμί.
Πηγή: Γαστρονόμος