Σαγανιά: Τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα Χαλκιδικής

Σαγανιά: Τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα Χαλκιδικής

Η σαγανιά ετοιμάζεται στη Χαλκιδική κυρίως την Τσικνοπέμπτη, και μπαίνει στο τηγάνι μαζί με πράσα. Σβήνει με χυμό πορτοκαλιού, είναι ζουμερή και αρωματική, ένας μερακλίδικος μεζές!

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαγανιά είναι η τηγανιά με χωριάτικο λουκάνικο Χαλκιδικής που ετοιμάζεται σε σαγανάκι. Τα λουκάνικα αυτά είναι ιδιαίτερα: περιέχουν πορτοκάλια και μάλιστα όχι απλώς φλούδα, αλλά ολόκληρα, λιωμένα με τη φλούδα τους, μαζί με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά.

Υλικά

Μερίδες: για 4-6 μερίδες, ως μεζές

  •  1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα Χαλκιδικής (ή άλλα με πορτοκάλι), κομμένα σε χοντρές φέτες 2 εκ.
  •  1 μεγάλο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
  •  χυμός από 1 πορτοκάλι
  •  αλάτι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη σαγανιά – τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα Χαλκιδικής, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά και τα λουκάνικα να ροδίσουν έντονα.
  4. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Σερβίρουμε τη σαγανιά αμέσως, με τα ζουμάκια της, και συνοδεύουμε με φρέσκο, ζεστό ψωμί.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT