Μακαρονάδα τσουχτή με αυγό και μυζήθρα, με μπακαλιάρο τηγανητό από τον Ταΰγετο

Μακαρονάδα τσουχτή με αυγό και μυζήθρα, με μπακαλιάρο τηγανητό από τον Ταΰγετο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή της Τυρινής, σε όλες τις γειτονιές και κυρίως στην πλατεία του χωριού, οι μασκαράδες γιόρταζαν και διασκέδαζαν όλοι μαζί. Στην Αλαγονία Ταϋγέτου γιορτάζεται την Κυριακή το βράδυ το αρχαίο διονυσιακό καρναβάλι με μεταμφιέσεις από κεφάλια ζώων, κυρίως τράγους, με κουδούνες. Αυτό συνεχίζεται την Καθαρά Δευτέρα σε άλλο χωριό, στη Νέδουσα.

Ολόκληρη την εβδομάδα της Τυρινής καταναλώνεται μακαρονάδα με αυγά (τσουχτή), που την ξέρουμε περισσότερο ως φαγητό μανιάτικο. Όμως, την ίδια περίπου συνταγή κάνουν και στα χωριά του Ταϋγέτου. Τη συνταγή μάς έδωσε η κ. Ιωάννα Παπαγιαννέα-Μαυρίκη, που τη φτιάχνει στην οικογενειακή ταβέρνα της, «Παντοπωλείο Μαυρίκης», στην Αλαγονία. Οπως μας λέει, σύμφωνα με το έθιμο, τη σερβίρουν με μπακαλιάρο τηγανητό στο πλάι.

30′ προετοιμασία, 20′ τηγάνισμα, Σύνολο: 50′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα τσουχτή με αυγό και μυζήθρα, με μπακαλιάρο τηγανητό από τον Ταΰγετο, ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα.
  3. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ανακατεύουμε αμέσως, για να μην κολλήσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο.
  5. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή κρούστα.
  6. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  7. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε περίπου 1/2 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο και σπάμε εκεί τα αυγά, προσεκτικά για να μη διαλυθεί ο κρόκος.
  8. Τα τηγανίζουμε «μάτια», περιλούζοντάς τα τακτικά με καυτό λάδι από το τηγάνι.

Σερβίρισμα

  1. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε 50-60 ml ελαιόλαδο, μέχρι να κάψει.
  2. Περιχύνουμε τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αμέσως τη μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Μοιράζουμε σε πιάτα και σε κάθε μερίδα βάζουμε από 1 αυγό μάτι. Αν θέλουμε, σπάμε τον μελάτο κρόκο με το πιρούνι, για να χυθεί στα μακαρόνια.
  4. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με τον μπακαλιάρο στο πλάι, σε ξεχωριστή πιατέλα.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή