Σιμιγδαλένιος χαλβάς με φουντούκι και πορτοκάλι

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με φουντούκι και πορτοκάλι

Xαλβάς τραγανός, με φίνο άρωμα πορτοκαλιού που συμπληρώνεται από αρώματα της μελάσας και μπαχαρικών.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα ψωμιά, τα κρουασάν και τα γλυκά της Ιάνθης Μιχαλάκη γίνονται ουρές έξω από τον φούρνο Kora στο Κολωνάκι. Εδώ, μας δίνει τη δική της πρόταση για το πώς φαντάζεται τον κλασικό χαλβά. Έβαλε καστανή ζάχαρη, μπόλικο χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και φουντούκια και τον σέρβιρε με έξτρα ξηρούς καρπούς, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

30′ προετοιμασία
8′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 38′

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με φουντούκι και πορτοκάλι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε σε ένα ταψάκι τα φουντούκια για 8 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν.
  2. Όταν βγουν από τον φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα τυλίγουμε σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε απαλά μεταξύ τους για να φύγουν οι φλούδες.
  3. Κόβουμε τα καθαρισμένα φουντούκια σε χοντρά κομμάτια.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια μαζί με τη ζάχαρη και το νερό.
  5. Βράζουμε μέχρι το σιρόπι να δέσει και να «κατέβει» κατά 1/3.
  6. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μοσχομυρίσει (το χρώμα του θα παραμείνει λευκό γιατί το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά).
  7. Αποσύρουμε και προσεκτικά αδειάζουμε μέσα το ζεστό σιρόπι και τα φουντούκια.
  8. Ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά για ακόμα 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να τραβήξει καλά όλα τα υγρά και να χυλώσει ο χαλβάς.
  9. Τον αδειάζουμε σε μια λαδωμένη φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια ή μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.
  10. Σερβίρουμε με λίγο κουκουνάρι και πασπαλίζουμε με κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή