Πατάτες κοκκινιστές με γλυκό τραχανά

Πατάτες κοκκινιστές με γλυκό τραχανά

Οι κοκκινιστές πατάτες με γλυκό τραχανά, που στα τσακώνικα λέγονται «μπατάτσε με τραχανά», είναι ένα πολύ χορταστικό φαγητό που φτουράει και θρέφει μεγάλες οικογένειες.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γλυκός τραχανάς των Τσακώνων δεν είναι νηστίσιμος. Όμως, όσοι νηστεύουν μπορούν να τον αντικαταστήσουν με νηστίσιμο τραχανά χωρίς γάλα ή γιαούρτι ή και με ρύζι. Η συνταγή είναι της Ελένης Τσουκάτου, από το βιβλίο της Τσακώνισσας Ελένης Μάνου, καθηγήτριας αγγλικής γλώσσας, ερευνήτριας της Τσακώνικης παράδοσης και οικιακής μαγείρισσας. «Έτσι, με τον ίδιο τρόπο, μαγειρεύουμε και τις μελιτζάνες ή την κολοκύθα τη γλυκιά, πράσινη και φρέσκια το καλοκαίρι και κόκκινη τον χειμώνα», γράφει η Ελένη.

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  •  1.300 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  •  1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού γλυκός τραχανάς (νηστίσιμος ή μη)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις πατάτες κοκκινιστές με γλυκό τραχανά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες με το κρεμμύδι, σε δύο δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα αλλά να μην ροδίσουν.
  2. Όσο σοτάρονται, τις ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν, προσέχοντας όμως να μην τις κομματιάσουμε.
  3. Διαλύουμε τον πελτέ σε 4 νεροπότηρα ζεστό νερό και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
  4. Αφήνουμε το υγρό να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται.
  5. Προσθέτουμε τον τραχανά, χαμηλώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο τραχανάς.
  6. Δεν ανακατεύουμε, σείουμε όμως τακτικά την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το ζυμαρικό.
  7. Αλατοπιπερώνουμε, σείουμε άλλη μια φορά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τις κοκκινιστές πατάτες με γλυκό τραχανά.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή