Πατάτες γιαχνί νηστίσιμες και μη: 11 αγαπημένες συνταγές

Πατάτες γιαχνί νηστίσιμες και μη: 11 αγαπημένες συνταγές

Οι πατάτες μπαίνουν στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λάδι και βγαίνουν φαΐ. Λιτό, νόστιμο και χορταστικό. Κι αν θέλεις το πλουτίζεις κι άλλο – με ελιές, με κάππαρη, με σάλαμι, με σύγλινο, με ρέγκα…

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πατάτες γιαχνί είναι από εκείνα τα φαγητά της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής που σε χορταίνουν με το τίποτα. Που έχουν τρία, τέσσερα, πέντε υλικά, όλα κι όλα –-κρεμμύδι που το έχουμε τσιγαρίσει στο λάδι, ντομάτα ή πελτέ, μερικά μπαχαρικά ή μυριστικά– συνδυασμένα με σοφία. Όπως έσειαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας τη φαρδουλή κατσαρόλα, να μην κολλήσουν οι ποτισμένες με νοστιμιά πατάτες, έτσι την σείουμε κι εμείς: φαΐ οικονομικό, φτιαγμένο για φτουρίσει άμα έχεις μπόλικους να ταΐσεις, φαΐ της ευκολίας όταν δεν πρόλαβες να κάνεις ψώνια και έχεις ξεμείνει με τα βασικά στο ντουλάπι και στο ψυγείο, γνώριμο, καθησυχαστικό, το έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Η λαϊκή δημιουργικότητα πάντα πρόσθετε το κατιτί της στις γιαχνιστές πατάτες, είτε μέσα στην κατσαρόλα είτε στο πλάι τους, από κάπαρη κι ελιές μέχρι παστά κρέατα και ψαράκια ή –κλασικά, κλασικότατα– μια ωραία, τραγανή ή βουτυράτη φέτα, που στο ελληνικό τραπέζι παντού κολλάει. Αυτό κάνουν και οι σεφ και οι οικιακές μαγείρισσες που μας έδωσαν τις παρακάτω συνταγές, παλιές και πιο καινούργιες, νηστίσιμες και αρτύσιμες: τις «προικίζουν» με διάφορα έξτρα υλικά. Εμείς τις προσαρμόζουμε ανάλογα με τα γούστα μας και τα βρισκούμενα.

Και τις λιτές αλλά τόσο νόστιμες αγιορείτικες πατάτες γιαχνί του μακαριστού μοναχού Επιφάνιου φτιάχνουμε, που μοσχοβολάνε κανέλα, κύμινο και ρίγανη, και τις πατάτες γιαχνί με ρέγκα καπνιστή, ψημένη στη φλόγα, μια ιδιαίτερη συνταγή που κατέγραψε η Εύη Βουτσινά σε ένα χωριό της Χίου, και εκείνες που μας έμαθε πριν λίγο καιρό ο Χριστόφορος Πέσκιας, με κόκκινες φακές, κάρι και φρέσκο κόλιανδρο, που είναι πιο εξωτικές. Και με όσες μας περισσέψουν κάνουμε μια ομελέτα. Μάθημα οικιακής οικονομίας αυτό το πιάτο.

Δείτε εδώ 10 συνταγές για πατάτες γιαχνί και μια για να αξιοποιήσετε όσες σας περισσέψουν

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή