Ταχινόπιτα χωρίς φύλλο

Μια εύκολη εκδοχή της ταχινόπιτας, χωρίς φύλλο. Ένα κέικ με όλες τις γεύσεις του παραδοσιακού νηστίσιμου γλυκού -ιδανικό για πρωινό!

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

1 ώρα ψήσιμο

Σύνολο: 1 ώρα και 20′

 

Υλικά

 

Κομμάτια: 30

 

Διαδικασία

 

  1. Για να φτιάξουμε ταχινόπιτα χωρίς φύλλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσει το νερό με το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ταχίνι. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και 1 κούπα από το αρωματισμένο νερό που βράσαμε. (Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρίφαλα. Το υπόλοιπο νερό δεν θα το χρειαστούμε, το βάλαμε απλώς γιατί εξατμίζεται λίγο και θέλουμε να μείνει 1 γεμάτη κούπα.) Ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Ρίχνουμε το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά.
  6. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ., καλύπτοντας τον πάτο. Αλείφουμε το χαρτί και τα τοιχώματα του ταψιού με ταχίνι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  7. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και κόβουμε σε κομμάτια.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή