Νερομπούρεκο (su böregi) με φέτα

Νερομπούρεκο (su böregi) με φέτα

Δέκα κομψά, σχεδόν διάφανα φύλλα βράζονται και έπειτα στρώνονται σε ταψί, με λιωμένο βούτυρο γάλακτος ανάμεσα στις στρώσεις. Η γέμιση μπαίνει ακριβώς στη μέση, λίγη και πολύτιμη.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπο(υ)ρέκια, οι τουρκικές πίτες. Η ποικιλία τους τεράστια, η τεχνική τους θαυμαστά απλή, αλλά απαιτεί πείρα, εξοικείωση, «καλό χέρι». Το su böregi, το νερομπούρεκο δηλαδή, φτιάχνεται σε διάφορες εκδοχές και είναι το αγαπημένο πρωινό όλων.

Υλικά

Μερίδες: για στρογγυλό ταψί 30 εκ.

Για τη γέμιση

  •  400 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
  •  1 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

  •  1 κιλό αλεύρι, σκληρό + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
  •  8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  3 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  300-400 ml χλιαρό νερό, περίπου
  •  300 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό στο βάζο), λιωμένο, για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το νερομπούρεκο ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
  2. Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Την πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να ξεκουραστεί.
  6. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
  7. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου περίπου 30 εκ. και πάχους 2 χλστ.
  8. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  9. Στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να κοχλάζει απαλά.
  10. Δίπλα, έχουμε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια.
  11. Βράζουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά στην κατσαρόλα με το νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά και προσεκτικά, με τρυπητή κουτάλα, το βυθίζουμε στο παγωμένο νερό και το αφήνουμε για 1 λεπτό.
  12. Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.
  13. Απλώνουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί και το αλείφουμε γενναιόδωρα με το βούτυρο.
  14. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα.
  15. Μόλις στρώσουμε και βουτυρώσουμε τα 5 φύλλα στο ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά.
  16. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT